Poruke prijateljstva na obeleživačima

UŽICE – Učenici OŠ „Dušan Jerković“ iz Užica sa školskim bibliotekarima uključili su se u Projekat razmene obeleživača (Bookmark Exchange Project), opet kao jedina prijavljena škola iz Srbije.

Bibliotekarke i učenici su se dogovorili da na obeleživačima predstave simbole Srbije, naročito svoga kraja, pa su crtane jele i borovi, šajkače i opanci, Zlatibor, užička tvrđava Stari grad, ali i čuveni specijalitet – komplet lepinja. Učenici su pisali prijateljske poruke i predstavili slova ćirilice drugarima iz inostranstva.

OŠ Dušan Jerković
Foto Oglasna tabla Užice

„Naši partneri prošle školske 2018/19. bile su 3 škole iz Portugalije i jedna ih Litvanije, a ove 2019/20. godine partnerske škole su nam iz Hrvatske, Mađarske i Portugalije. Naši učenici su izradili sve svoje obeleživače, poslali ih svim vršnjacima, ali usled situacije sa korona virusom, najsrećniji su bili samo učenici dva odeljenja, koji su dobili obeleživače od svojih drugara – za jedno odeljenje stigli su iz Hrvatske, a za drugo iz Portugalije. Ti petaci su u rukama imali nešto što je za baš za njih izradio učenik koji živi daleko, što ih je posebno radovalo“, kažu bibliotekarke Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković.

Projekat organizuje Međunarodno društvo školskih bibliotekara koje prema prijavljenom broju đaka i njihovom uzrastu dodeljuje partnerske škole, a đaci preko 1000 škola iz celog sveta razmenjuju kreativne obeleživače. Svake godine uparuju se različite škole, kako bi svaka škola upoznala što više različitih kultura i običaja iz celog sveta.

Izvor Oglasna tabla Užice

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.