Porodični posao više od pola veka (VIDEO)

KAČER – Iako je tradicionalni sajam suhomesnatih proizvoda, Pršutijada, koji se svake godine organizuje u zlatiborskom selu Mačkat, otkazan, porodice iz ovog kraja nisu prekinule proizvodnju ovih delikatesa. Najpopularniji suhomesnati proizvod, a takođe i najkarakterističniji za ovaj kraj je čuvena užička pršuta, a porodica Brković se njenom proizvodnjom bavi više od pola veka.

Da bi postala čuvena užička pršuta, ovaj odrezak potrebno je prvo posoliti i nadimiti, a ceo taj proces traje oko dva meseca.

„Za kvalitetnu pršutu neophodno je prva kvalitetna sirovina, odnosno grla koja se koriste za proizvodnju pršute, a neophodno je i određeno znanje i iskustvo“, ističe Nikola Brković.

Više od 65 domaćinstava iz zlatiborskih sela bavi se proizvodnjom pršute, a ono što odlikuje ovaj kraj su planine koje ih okružuju i osunčani predeli bez magle i upravo to su razlozi zašto je pršuta najbolja sa ovog područja.

„Već se nekoliko vekova proizvodi pršuta na ovim prostorima, a od presudnog značaja su klimatski uslovi i sirovina“, rekao je Brković.

Porodični posao porodice Brković
Foto: ZooMUE

Pršuta je bogata vitaminima i mineralima poput cinka, a najčešći razlog zašto je neizostavna na užičkim trpezama nije njena nutritivna vrednost, već dobar ukus.

„Uglavnom se koristi kao predjelo, odnosno pre glavnog jela. Dobro se slaže uz razne salate, sir i kajmak“, kaže Brković.

Ova porodica svake godine svoje proizvode izlaže na Pršutijadi, tradicionalnom sajmu suhomesnatih proizvoda koji se organizuje u selu Mačkat, osvajali su i brojne nagrade za kvalitet, ali ove godine zbog epidemiološke situacije ova manifestacija je otkazana.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.