Popis stanovništva od 1.oktobra

Popis stanovništva u Srbiji sprovešće se od 1. do 31. oktobra 2022. godine. Po prvi put će se koristiti elektronski upitnici, a preliminarni rezlutati biće poznati do kraja novembra, rečeno je ranije na konferenciji za novinare u Republičkom zavodu za statistiku (RZS).

Na popisu stanovništva biće angažovano oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, a u popisu će učestvovati i članovi nacionalnih manjina.
Prema rečima Snežane Lakčević, pomoćnice direktora RZS za Sektor društvenih statistika, metodologija je potpuno usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka, i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe.

Prema njenim rečima, preliminirani rezultati popisa znaće se 30. novembra, dok će konačni rezultati biti saopšteni između aprila 2023. i maja 2024. godine.
Popisom će biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

Prema prethodnom popisu, koji je bio 2011. godine u Srbiji je bilo oko sedam miliona i dvesta hiljada stanovnika.

Beta

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.