Pomozimo deci da odu na tamičenje iz robotike (VIDEO)

UŽICE – Tim robotičke sekcije Prve osnove škole „Kralj Petrar Drugi“ iz Užica osvojio je prvo mesto na nedavno održanom nacionalnom takmičenju u edukativnoj robotici. Oni će našu zemlju predstavljati na svetskom takmičenju u Kini, a za robota i put im je neophodno oko 5000 evra. Humanitarnu akciju za prikupljanje sredstava pokrenula je Fondacija Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić.

Dragica Gavrilović, Luka Majkić i Andrej Stevanović su najbrži i najprecizniji osnovci u Srbiji u programiranju robota i savladavanju prepreka. Svoje ljubav prema robotici, pretočenu u znanje i umeće prikazaće na Svetskom takmičenju u Šangaju. Andrej i Luka prave prepreke, a Dragica programira.

“Naš robot će biti poseban zato što je iz Srbije. Očekujem da osvojimo neko mesto i budemo još bolji”, kaže Luka.

Na takmičenju u Kini biće oko 10 000 dece, osnovaca i srednjoškolaca, iz 50 zemalja.

„Potrebno je da deca isprogramiraju robota koji se kreće određenom putanjom koju zadaju, a zatim i da on izvrši određene zadatke. U Kini se dosta ulaže u ovu oblast i imaju veće mogućnosti od nas, ali to ništa ne znači, mi se nadamo uspehu“, priča nastavnik informatike Goran Bojović.

A za uspeh im je neophodno oko pet hiljada evra, da nabave robota, otputuju i borave u Šangaju. Za robota stižu delovi koje finansira Fondacija Zajedno za mlade prof. dr Danica Grujičić, a ova fonadacija preuzela je zadatak da prikupi i ostatak sredstva.

“Jako je lepo što se pomaže bolesnoj deci i svima kojima je potrebna pomoć. Srbija je milion puta do sada pokazala da su ljudi dobri i razumeju ljudsku muku, ali ovo nije muka, ovo je zadovoljstvo. Hajde sada da pošaljemo ovu decu koja bi sutra trebalo da budu lideri. Hajde da ih danas pošaljemo, a oni će sutra poslati neku drugu decu”, apeluje Danica Grujičić

“Na ovaj način želimo da damo doprinos i pomognemo društvu da izađe iz višedecenijske krize ulaganjem u nauku i obrazovanje. To je jedini prihvaljiv način za nas”, navodi Radovan Novaković iz Fondacije prof. dr Danica Grujičić.

Svako ko želi pomoći može poslati SMS na broj 4334, cena poruke je 100 dinara ili uplatiti novac na dinarski ili devizni račun Fondacije, dok će u Užicu narednih dana biti postaljene i kutije za prikupljanje sredstava na nekoliko lokacija. Takmičenje u Kini održava se 14. i 15. Decembra.

SMS: 4334

DINARSKI RAČUN: 265-1610310004716-35

DEVIZNI RAČUN: 265100000022106836

IBAN: RS35265100000022106836

You may also like...