Pomoć gradskim hotelijerima krajem septembra

SRBIJE – Gradski hotelijeri u Srbiji dobiće jednokratnu direktnu subvenciju od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, što je prva sektorska mera za ublažavanje posledica krize izazvane koronavirusom.

Prema podacima Privredne komore Srbije popunjenost gradskih hotela od sredine marta do danas smanjena je za čak 93 odsto. Smatra se da će ova mera doprineti da se očuva srž hotelijerstva, istaknuto je na sastanku predstavnika hotelijera i direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Mihaila Vesovića sa ministrom finansija Sinišom Malim.

Panorama Zlatar
Foto ZooMUE

Ministar finansija rekao je da će za desetak dana Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objaviti javni poziv za hotelijere kojim će biti precizirani kriterijumi za korišćenje podrške. Kako je najavio, očekuje se da će hotelijeri dobiti novac krajem septembra, a najkasnije u prvoj nedelji oktobra.

Ministar je podsetio i na ranije mere – isplatu minimalca, odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, isplatu jednokratne pomoći svim građanima i 60 odsto minimalca za dva meseca. Po njegovim rečima, ukupna pomoć države privredi za suzbijanje posledica virusa korona je oko 5,8 ili 5,9 milijardi evra.

Privredna komora Srbije

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.