Položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća u Arilju

ARILJE – U Arilju je položen kamen temeljac za fabriku za preradu voća „H&S“ fruits, koja je zajednička investicija Srbije i Mađarske. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da su prerada voća i izvoz u inostranstvo spas za poljoprivrednike u Srbiji.

U prvoj fazi u ariljskoj fabrici proizvodiće se kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada, a plan je da u kasnijim fazama u Arilju bude kompletna proizvodnja.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović rekao je da je inicijativa za izgradnju fabrike potekla 2016. godine, kada je održana zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske, a da je tokom protekle godine vlada tražila partnere, kompanije sa mađarske i srpske strane, koje imaju dobre rezultate i snagu da iznesu projekat.

„Rezultat će biti izvoz koncentrata koji nastaje kao produkt prerade industrijske maline i drugog voća. Prerada je spas jer generiše kooperante, da imate siguran plasman i da se unapred znaju stvari. Kad nema prerade, vi prodajete sirovinu onoliko koliko može da primi neko tržište, što je neizvesno, a kad imate prerađivačke kapacitete, onda su ti ugovori mnogo sigurniji“, rekao je Nedimović.

Foto: GZS

On kaže da dosta hladnjača unapred nudi kooperantima odgovarajuće uslove, ali da uvek ima 30 do 40 odsto proizvođača maline na tržištu „koji nisu nigde“.

„Ja se nadam da će ovakve stvari biti spas, ne samo ovde, nego i u drugim prostorima Srbije“, rekao je Nedomivić i dodao da smatra da je njegov posao da se bavi prinosima na njivama, ali i prodajom onoga što je proizvedeno.

Zamenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar podsetio je da je polaganje kamena temeljca za fabriku H&S Fruits u Arilju rezultat razgovora premijera Srbije i Mađarske i želje da se mađarska ulaganja prošire i van Vojvodine.

„Više se držimo Vojvodine kada je reč o ulaganju, jer Vojvodinu daleko bolje poznajemo od ostalih krajeva Srbije. Sada kada vidimo dorbrodišlicu u celoj Srbiji, stvari se menjaju“, rekao je Mađar.

Prema njegovim rečima, jačanju saradnje i prijateljstva dva naroda i dve vlade doprineće i zajednički poslovi projekti i investicije poput otvaranja fabrike u Arilju.

Vlasnik H&S fruits Milan Stanić istakao je da je danas veliki dan za tu kompaniju, grad i proizvođače i da će nova fabrika doprineti da plasman maline bude bolji i lakši, kao i da će, kada krene proizvodnja gotovih proizvoda, i cena biti bolja.

„Nadam se da ćemo se do kraja ove godine ponovo okupiti ovde, da kada bude krenula proizvodnja, probamo prve proizvode“, rekao je Stanić.

Pojasnio je da će se u prvoj fazi, u ariljskoj fabrici proizvoditi kaše i voćni koncentrati, dok će se u Mađarskoj raditi dorada. U kasnijoj fazi plan je da u Arilju bude kompletna proizvodnja.

Proizvodi će biti od svih vrsta voća, maline, kupine, višnje, šljive, breskve, sve što rađa u ariljskom kraju, dodao je Stanić.

Predsednik opštine Miloš Nedeljković rekao je da Arilje početkom gradnje fabrike dobija mnogo i da se nada novim investicijama u tom kraju.

Naveo je da je fabrika za preradu voća važna jer će se time rešiti deo problema vezan za preradu malina, te dodao da je prošla godina bila katastrofa za malinare, jer je kvalitet roda zbog kiše bio loš.

Uz zahvalnost vladi, ministru i predstavnicima Mađarske, najavio je da bi u tu opštinu uskoro trebalo da stigne delegacija iz Japana, radi mogućih ulaganja.

Inače, Memorandum koji se odnosi na formiranje zajedničke kompanije mađarske i srpske privatne firme za proizvodnju i preradu voća u Arilju potpisan je u Budimpešti, 9. februara 2018. godine, nakon zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske.

Tanjug

You may also like...