Pola veka „Užičkih dana“ (VIDEO)

UŽICE – U Užicu se danas održava 50. stručni skup lekara „Užički dani“. Teme o kojima zdravstveni radnici razgovaraju su poremećaj stanja svesti i gojaznost i dijabet sa komplikacijama.

„Lekari jednim delom zaborave, a jednim delom prevazilaze znanja, a dužnost im je da prate nove metode u medicini, a mi mnogo polažemo na kontinuiranu edukaciju. Lekar na pet godina mora da obnovi licencu, a da bi je obnovio mora svake godine da sakupi po 25 poena koji se stiču na ovakvim skupovima, simpozijumima ili pisanjem naučnih radova“, kaže Radoje Čolović, predsednik Srpskog lekarskog društva.

On navodi da je cilj ovih skupova da lekari sumiraju poruke i prenesu kolegama koji nisu imali priliku da prisustvuju skupu, kako bi se osetio boljitak u praksi.

Direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović ističe da su „Užički dani“ nekada bili mesto okupljanja i druženja lekara Zlatiborskog okruga, a danas oni postaju stručniji uz prisustvo emitentnih stručnjaka iz Beograda.

„Sve to daje značaj da tradicija nije izneverena, da mlađe generacije nastavljaju ono što su starije kolege osnovale i što je trajalo tri dana, a danas je osavremenjeno“, navodi Božović.

Predsednica Podružnice srpskog lekarskog društva Užice Biljana Tomić ističe da je užička Podružnica prva i najveća osnovana u Srbiji i da je bitno što se vratilo štampanju zbornika i što se skup održava u okviru obeležavanja Dana grada Užica.

Skup se održava u organizaciji Podružnice Srpskog lekarskog društva Užice, a pod pokroviteljstvom grada Užica.

You may also like...