Pokrenuto klizište oko jezera u Zaovinama

BAJINA BAŠTA – Iz  Zaovinskog jezera, koja se koristi za proizvodnju struje i rad reverzibilne hidroelektrane Bajina Bašta, u poslednje vreme je ispuštena veća količina vode, što je pokrenulo i klizište zbog kog je desetak domaćinstava zaseoka Mandići bez struje i vode, prenosi agencija RINA.

“Ovo je katastrofa. Struje nemamo od juče, a već tri dana smo bez vode. Put kojim prilazimo do kuća potpuno je uništen, tako da smo praktično odsečeni od sveta. Bandere samo što se nisu srušile. Sličan scenario doživeli smo još samo 2000. godine, ali mislim da je sad stanje još gore. Nama je neophodna pomoć, jer ne možemo normalno da funkcionišemo i živimo“, rekao je za agenciju RINA Blagomir Mandić.

Foto: NP Tara

Zaovine su reverzibilno jezero Hidrocentrale Bajina Bašta, ono prima veću količinu vode koju Drina donese u jezero Perućac, ali iz njega ispušta i istim cevima je vraća niz planinu kad nivo Perućca opadne. Prethodnih dana stanje je alarmantno, jer nikad nije bilo manje vode u jezeru.

“Kad je kvota puna, voda dolazi čak do obližnjeg drveća. Sada ovo izgleda sablasno. Nivo je niži za skoro 40 metara. Ovo stanje je loše i za riblji fond, jezero je bogato krupnim primercima somova i šarana ali ako se ovakvo stanje nastavi, ugroziće se mrest i imaćemo dalekosežne posledice”, kaže ribočuvar na jezeru Rade Vejzović.

Sa druge strane, u saopštenju Elektroprivrede Srbije se navodi da je rad hidroelektrana EPS -a, usklađen sa izdatim vodnim dozvolama i da je nivo akumalcije veći od propisanih minimuma. Tvrde da ni u jednom akumulacionom jezeru nije došlo do vanrednog ispuštanja vode ili pražnjenja akumulacije. Trenutno kota jezera je 839, 12 metara, a minimum, kako kažu, 815 metara.

„Dobili smo informaciju da su ispuštanjem jezera stvoreni izvesni ekološki i biološki problemi, da su pokrenuta klizišta i da je prostor devastiran’’, ističe Dragana Ivanović inspektor za zaštitu životne sredine i naglašava da su se članovi  Zelenog saveta na danas održanoj sednici u Bajinoj Bašti složili da opštinskom veću upute inicijativu sa predlogom da istu upute svim nadležnim institucijama u državi.

Foto: RINA

Ispred Nacionalnog parka Tara, a kao član Zelenog saveta Marija Josipović je rekla da će službe u Nacionalnom parku u skladu sa svojim nadležnostima sačiniti izveštaj koji će uputiti Ministarstvu životne sredine kako bi se videlo šta će se uraditi sa do sada pričinjenom štetom, prenosi Prvi portal.

„Podsećamo da je to područje u NP Tara tako da mora da bude sagledano i od strane parka i od strane Zavoda za zaštitu prirode, ali i nadležnih ministarstava. HE Bajina Bašta mora da vodi računa o posledicama vezanim za aktivnosti koje sprovodi kako ne bi došlo do štete u zaštićenom području i uopšte štete po prirodu“, rekla je Josipović.

RINA, Prvi portal

You may also like...