Pokrenuta evropska platforma festivala

 

PARIZ,BEOGRAD-U nedelju, 27. septembra 2015. godine u Parizu, okupili su se predstavnici prestižnih evropskih festivala kako bi obeležili izdavanje publikacije i pokretanje platforme “Evropa za festivale, festivali za Evropu” (EFFE) – pilot projekta Evropske komisije koji je inicirala Evropska asocijacija festivala.

vera pariz

Predstavnici Nušićijade prisustvovali su ovm događaju, velikom ne samo za festival i Ivanjicu, već za svaku zemlju koja u njemu učestvuje, kao i za Evropu.
Tokom predavanja održanih na Google kulturnom institutu predstavljena je sama platforma i predočene sve mogućnosti koje će nuditi evropskim festivalima koji su poneli EFFE obeležje.
“Zahvaljujući platformi, koju ćemo od novembra moći da uređujemo kao sopstveni veb sajt, Nušićijada će se naći među najprepoznatljivijim festivalima Evrope”, kaže Zorana Parezanović, predsednica UK KudeS.
Nakon performansa “Dancing Grandmothers” u Théâtre de la Ville, usledila je svečana ceremonija dodele EFFE priznanja, kojoj je prisustvovalo je oko 300 predstavnika evropskih festivala, umetnika, novinara, predstavnika Evropske komisije i Evropskog parlamenta.
“Ovde smo kako bismo naš festival, naš grad, pa i našu zemlju, predstavili Evropi. Ponosni smo što se Nušićijada našla u društvu najprestužnijih festivala starog kontinenta, i zahvalni za priznanje koje je nagrada ne samo za naš tim, već za za svakog našeg sugrađanina, saradnika i gosta koji je festival učinio ovim što on danas jeste”, rekla je Vera Jovanović, koordinatorka Nušićijade.
Internacionali žiri kojim je predsedavao Vincent Baudriller, direktor Théâtre Vidy iz Lozane, dodelio je 12 EFFE nagrada za 12 festivala iz zemalja Evropske unije koji imaju izuzetan značaj i tradiciju u svojim umetničkim sferama, ali i u postavljanju globalnih trendova.nusicijada beograd
Neposredno nakon dodele priznanja u Parizu, usledio je svečani prijem i promocija EFFE projekta u Skupštini Grada Beograda koju su organizovale Delegacija Evropske unije u Srbiji i Asocijacija ArtLink.
 Šef delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Davenport, uručio je EFFE sertifikate za 2015-2016 godinu za 22 festivala iz Srbije koji su time postali deo velike evropske mreže festivala.
“EFFE inicijativa je veoma značajna za evropske festivale, a meni je posebno drago što je Srbija – posredstvom ArtLink asocijacije – odlučila da učestvuje u ovom pilot projektu Evropske unije. Dvadeset dva festivala iz Srbije su sada ponosni nosioci EFFE etikete za 2015-2016. godinu. Srbija, inače poznata po kulturi festivala širom sveta, je ovim dodatno utvrdila svoje mesto na evropskoj kulturnoj mapi” rekao je ambasador Davenport.
ZooM
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.