Poklon Nebojši Đuriću u ime karavana „Budimo zajedno“ (VIDEO)

UŽICE – U ime udruženja „Budimo zajedno“ novinarka Dea Đurđević, inače predsednica ovog udruženja, uručila je na sastanku u Gradskoj kući poklon užičkom paraatletičaru Nebojši Đuriću. Ovaj karavan obišao je nekoliko gradova u Srbiji sa ciljem isticanja pozitivnog primera uspešne osobe sa invaliditetom u lokalnim samoupravama.

„Vidim da se u Užicu radi dosta na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom. Ali, lokalne samouprave ne mogu sve, zato naš karavan putuje po Srbiji. Želimo da okupimo sve osobe sa invaliditetom koje hoće da ostvare svoja prava, s tim ciljem težimo ka stvaranju javnog registra osoba sa invaliditetom. Treba da vidimo šta nam je potrebno, jer ima od 500 do 700.000 osoba sa različitim stepenom invaliditeta u Srbiji, ali nigde nismo evidentirani. Važno je da budemo složni u tome, zato naš karavan i nosi ovo ime“, kaže Dea Đurđević.

Uz postavljanje rampi i sličnih praktičnih problema, istaknut je iznačaj bavljenja sportom za osobe sa invaliditetom, pogotovo za decu. Neki klubovi u Srbiji imaju inkluzivne sekcije, neki ne, a primer Nebojše Đurića kao osvajača medalja na međunarodnim takmičenjima istaknut je kao dokaz.

„I ja sam se na početku ugledao na mog druga, Miloša Zarića. Tako sam ja počeo da se bavim sportom, tako da ne samo ja, nego svi paraolimpijci možemo pokrenuti druge osobe da se bave sporotm. Neće možda svako uspeti u profesionalno msportu, ali će se uključiti u zdravu priču, lepše se ljudi osećaju“, kaže Đurić, koji je istakao Deu Đurđević i svoju koleginicu Anu Đokić kao velike borce.

Gradonačelnica Užica istakla je da se grad trudi da stalno vodi dijalog sa udruženjima osoba sa invaliditetom.

„Napredovali smo po pitanju poboljšanja pristupačnosti – izgradil ismo taktilne staze, liftove i pristune rampe, a obezbedili smo i adekvatna vozila u javnom saobraćaju. Pratimo i njihove sportske uspehe i nagrađujemo ih, a od ove godine ih i stipendiramo, tj. pružamo im podršku na školi i fakultetima“, kaže gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.