Pokazna vežba „Sistem 2021“ ukazala na opasnosti usled zemljotresa (VIDEO)

UŽICE – Operativno taktička vežba spasavanja „Sistem 2021“, u organizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova, održana je na 50 lokacija širom Srbije. U Užicu, ova svojevrsna simulacija spasavanja organizovana je na lokaciji kod klizišta u Ulici Svetozara Markovića.

Simulacija zasnovana na zemljotresu od oko 5-6 stepeni Merkalijeve skale, koji je izazvao obaranje trafostanice i požar, kao i aktiviranje postojećeg klizišta, uz odron zemlje na vozila i obaranje stambenih objekata.

„Izabrana je lokacija na kojoj se nešto predviđeno ovakvim scenarijem može dogoditi. Naš grad, nažalost, ima iskustva sa vanrednim situacijama, zbog toga spadamo među organizovanije gradove kada je u pitanju postupanje u takvim okolnostima. Za nas je ovo bio samo mali test svega što su Crveni krst, Vatrogasna služba, Dobrovoljno vatrogasno društvo i komunalna preduzeća već prošli“, kaže zamenik načelnika Gradskog štaba za vanredne situacije, Zoran Militarov.

Za evakuaciju i zbrinjavanje povređenih, uz asistenciju vatrogasnih jedinica, bili su zaduženi pripadnici Crvenog krsta Užice. Njihove aktivnosti ticale su se smeštanja osoba u prihvatilište, evidentiranje i zbrinjavanje povređenih, odn. evakuisanje po potrebi u najbližu zdravstvenu ustanovu.

„Sva lica koja su prošla kroz prihvatilište su evidentirana. Imamo, prema tome, šest povređenih lica, dva teže povređena, a četiri lakše, kao i šest nepovređenih lica i dvoje dece u pratnji“, kaže Danilo Starčević, vođa tima Crvenog krsta Užice.

U vežbi je učestvovalo više od 100 ljudi, odn. oko 200 računajući i osobe u pripravnosti iz drugog plana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.