Podsticaji za nabavku mašina i opreme

ČAJETINA – Poljoprivrednici koji su od početka godine investirali u fizička sredstva imaju priliku na ostvarivanje subvencije do ponedeljka 15. juna preko države, a do 10. jula preko opštine.

Mere podrške razvoju poljoprivrede u opštini Čajetina ove godine sprovode se kroz odvojene konkurse, a prvi koji se odnosi na investicije u fizička sredstva gazdinstva na snazi je do 10. jula.

traktor
Foto Zlatiborpress

„Ovde u Čajetini ljudi su najviše zainteresovani za opremu za farme poput rasturača stajnjaka, prikolica, cisterni i sa tim smo prisutni. Čuli smo da je opština izašla sa svojim subvencijama, prisutne su i državne subvencije i trudimo se da svojim poslovanje učinimo da svake godine snižavamo cene i da učinimo pristupačnijim sve naše proizvode“, rekao je menadžer prodaje u „Majevici“ Radovan Koman.

U Eko Agraru je i ove godine namenjeno od 40 hiljada do 800 hiljada dinara po jednom gazdinstvu koje ispunjava uslove u sektorima mesa, mleka, jaja, voćarstva, pčelarstva i akvakulture.

Među prihvatljim investicijama su nabavke mašina za setvu, đubrenje, ubiranje, transport, a treba znati da u obzir dolaze nove mašine i oprema. Među dobavljačima sa kojima je obavezan kupoprodajni ugovor uz račun, nalaze se domaći proizvođači i ovlašćeni uvoznici, a jedan od njih se predstavio i na nedavnom Agro danu.

Na snazi su i javni pozivi pozivi koje je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede za nabavku mašina i opreme u biljnoj i stočarskoj proizvodnji u investicijama sprovedenim od 1. januara 2020. godine do završetka konkursa, 15. juna, kao i za kupovinu novog traktora do 30. juna. Iznos državnog podsticaja je 65%, a važno je napomenuti da se po jednoj investiciji ne mogu korisiti subvencije i od opštine i od države.

Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.