Podsećanje na Rada Jovanovića

UŽICE – Veče posvećeno Radu Jovanoviću, jednom od naših najboljih aforističara, održano je sinoć u Čitalištu Narodne biblioteke.  O velikom čoveku i sjajnom satiričaru, u prisustvu njegove porodice, govorili su dr Žarko Trebješanin i dr Slobodan Simić, satiričar i psihijatar, književnk Zoran Jeremić, kao i Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke. Njegove aforizme su čitali užički glumci Divna Marić i Momčilo Murić.

Istakavši da je pisao političke, socijalne, sportske i erotske aforizme koji su, uz druge humorističko-satirične forme, obajvljeni u devet knjiga i da je prevođen na engleski, nemački, ruski, poljski i druge jezike, Dušica Murić je navela da nije moguće sastaviti antologiju humora i satrire, a da u njoj ne bude Rade Jovanović.

Ona je podsetila na mnoštvo nagrada koje je dobio za svoj bogati opus, a njegovim imenom je nazvana nagrada koju je Beogradski aforističarski krug ustavio 2016. godine.

U nadahnutom tekstu sa mnoštvim anegdoda, Zoran Jeremić je opisao Jovanovića kao „jednog od najproduktivnijih aforističara, koga su krasile  oštroumnost, osećaj mere, začuđenost, šarm, empatija i teško dostižan talenat“.

 „Danas je Rade Jovanović klasik srpskog satiričnog aforizma“, napisao je Jeremić.

Navodeći da je „bio je pun energije i kreativnosti, jedan od najbrže mislićih ljudi“, Slobodan Simić je kazao da je Rade bio „porodičan čovek, ali i urednik radija i novina, autor mnoštva tekstova i aforizama, da je bio i politički aktivan kao  građanski orijentisani demokrata“.

„Za Užice je kulturna gromada, srpski i svetski aforističar, koji je satirični aforizam podigao na nivo brilijantne igre duha“, rekao je Simić.

Rekavši da je bio „pravi gospodin, koji je plenio šarmom i izvanrednom inteligencijom“, Žarko Trebješanin je dodao da je su Jovanovićevi satirični aforizmi  prava remek dela, savršenog stila i jezika.

„On je veliki domaći brend, koji nudi najbolje rvorevine našeg jezika“, kazao je Trebješanin.

Iste večeri, promovisana je i knjiga „Rijaliti šou“, Slobodana Simića, o kojoj je osim autora, govorio i Žarko Trebješanin.

N. K. / Radio Luna

You may also like...