Podrška Regionalne privredne komore Dobrosavu Andriću

UŽICE-Na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Užice, privrednici grada i Regiona Užice oštro su reagovali na odugovlačenje i izazivanje problema oko izbora generalnog direktora Namenske proizvodnje Prvi partizan i uputili su pismo Ministarstvu odbrane ,Privrednoj komori Srbije i ostalim nadležnim organima u kome pružaju podršku Andriću i njegovom ostanku na čelu Prvog partizana.

prvi partizan

“ Članice Privredne komore jedinstveno podržavaju stav radnika Prvog partizana koji su skoro jednoglasno (na referendumu tajnim glasanjem) izrazili zahtev da dosadašnji direktor, mašinski inženjer Dobrosav Andrić i dalje ostane na čelu ovog preduzeća.

Kompanija Prvi partizan AD je od izuzetnog značaja za ovaj Region kao i za celu državu. Od njenog rada, na kome je zaposleno i do 1500 radnika, zavisi egzistencija nekoliko hiljada građana ovog grada i okoline.

Od početka svetske ekonomske krize kada je u našoj zemlji došlo do propadanja na stotine ozbiljnih privrednih subjekata, kada je kriza posebno značajno zahvatila i Namensku proizvodnju u zemlji, radnici ove fabrike na čelu sa svojim menadžmentom kojim 16 godina uspešno rukovodi Dobrosav Andrić,  krenuli su u razvoj i borbu za opstanak. Samo u poslednje tri godine investirali su preko 30 miliona evra sopstvenih sredstava, bez dinara pomoći države iako je ovo državno preduzeće.

U vremenu ekonomske krize kada je bilo teško opstati, preduzeće je više puta povećalo proizvodnju i što je najznačajnije skoro sve se izvozi na tržište Amerike i Evrope. Još krajem 2013. godine u potpunosti su ugovoreni svi proizvodni kapaciteti za 2014. i veći deo za 2015. godinu. Nije poznato da imamo firme koje zauzimaju takvu poziciju na tržištu.

           Međutim, radnici i sadašnje rukovodstvo nisu se zadovoljili sa postignutim već i dalje samostalno ulažu u razvoj i modernizaciju proizvodnjih kapaciteta koji će omogućiti povećanje proizvodnje i prodaje, povećanje bezbednosti zaposlenih i na kraju ostvarenje još većeg profita. Sa novim ulaganjima Prvi partizan postaje najveći investitor u ovom kraju.

Ono što treba posebno istaći je da se mnoga preduzeća u Užicu i okruženju oslanjaju na ovu fabriku ili kao dobavljači ili kao pružaoci usluga (Valjaonica bakra, Jedinstvo, banke i mnogi manji privredni subjekti) te njihov rad zavisi i od uspešnosti njenog rada.

Najveće zasluge za sve uspehe oružara Užica pripadaju naravno prvom čoveku ovog preduzeća Dobrosavu Andriću. Na čelo fabrike došao je 1998.godine, u najtežem periodu za fabriku, pred rat, u uslovima koji su bili nenormalni za rad. Samo svojom upornošću , znanjem i izuzetnom saradnjom sa svojim menadžmentom i svim zaposlenim fabrika je prevazilazila sve te probleme. Ono što je najvažnije Andrić je svojim poslovnim ponašanjem, stavom i odnosom prema svojim partnerima uspeo da stekne poverenje dobavljača i kupaca a ono što je najvažnije stekne ugled i poverenje kod izbirljivih kupaca Amerike i Zapada.

Stekao je poverenje skoro svih radnika da ih i dalje vodi u razvoj i prosperitet i omogući egzistenciju njima i njihovim porodicama.

Kao privrednik i građanin ovog grada uvek je svima pružao pomoć i učestvovao u svim akcijama. Posebno se uključivao u rad Privredne komore i drugih privrednih asocijacija i podržavao aktivnosti lokalne samouprave.

I u očekivanju da će izbor direktora biti svečani čin postavljanja dosadašnjeg direktora, jer na to upućuju sve činjenice, rezultati i zahtev okruženja, došlo je do komplikovanja, zakulisnih radni i otezanja i već četiri mesca bespotrebnog odlaganja:

Privrednici se pitaju da li i koliko će ovo uticati na proizvodnju a posebno na zastoj u investicijama, koliko će ovo poljuljati ugled kod stranih partnera.

Privrednici se pitaju da li je dobit fabrike od 588 miliona dinara iskazanu u 2013. godini bila smetnja za reizbor direktora i koliko mi u Srbiji imamo državnih ( i drugih) preduzeća koja imaju ovakvu dobit.

Privrednici se pitaju na koga se odnosi ekspoze predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u kome on insistira da se na određena mesta postavljaju kadrovi koji su provereni i dokazani bez obzira da li imaju i koje političko opredeljenje.

Privrednici se pitaju da li je moguće da za izbor na ovako važno i odgovorno mesto i funkciju neko hoće da zaobiđe sve postignute rezultate i uspehe i ne ispoštuje potrebne kriterijume.

Srbija ima sve manje dobrih,sposobnih i dokazanih kadrova. Pogrešnim ponašanjem imaćemo ih još manje. Zbog toga privrednici i Upravni odbor Komore, u cilju zaštite takvih kadrova pružaju punu podršku ing Dobrosavu Andriću na ponovni izbor na mesto generalnog direktora Prvog partizana AD Užice. On i njegov menadžment su garancija za dalji uspešan rad i razvoj ove firme. Sve drugo predstavlja nesigurno i neodgovorno eksperimentisanje“.

ZooM

                                                 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.