Podrška lokalnim samoupravama

BEOGRAD-Upravljanje ljudskim resursima u gradovima i opštinama, unapređenje građanskog učešća i transparentnosti, kao i unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou, projekti za upošljavanje marginalizovanih grupa, ali i podrška deci i mladima u ranom razvoju, teme su u fokusu tri potpisana memoranduma i jednog sporazuma, koji su potpisani sa predstavnicima lokalnih samouprava u Srbiji na 47. skupštini Stalne konferencija gradova i opština .

Podršku je među 15 optšina dobio grad Užice i opštinePriboj, Arilje, Kosjerić i Požega.

Najveći obuhvat gradova i opština ima Memorandum o saradnji i implementaciji paketa podrške u oblasti upravljanja ljudskim resursima koji obuhvata 50 lokalnih samouprava. Ova podrška se realizuje u okviru projekta “Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – druga faza”, koji realizuje Savet Evrope, uz podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i SKGO, a finansiraju Evropska unija i Savet Evrope.

Jedan od potpisnika ovog dokumenta bio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, koji je rekao da je upravljanje ljudskim resursima jedna od ključnih aktivnosti koje se sprovode na lokalu.

„Ako želimo da građani budu zadovoljni uslugom, moramo voditi računa o onima koji tu uslugu pružaju. Važne su i njihove kvalifikacije i veštine od čega zavisi i njihov učinak, a sve to zajedno utiče na kvalitet života građana“, izjavio je Ružić.

Takođe, naveo je da je usvojen i Zakon o Nacionalnoj akademiji za javnu upravu i da je ideja Vlade da se obukama omogući ovladavanje novim znanjima i alatima kada je reč o zaposlenima na lokalu, ali i da dođe do ujednačavanja propisa, odnosno da se jedan propis u svakoj opštini ili gradu u Srbiji primenjuje na isti način.

Ministar Ružić je najavio i mogućnost novih programa, vrednih do 30.000 evra namenjenih za 15 gradova i opština, za koje će sve one moći da konkurišu.

Nakon dokumenta koji se bavi upravljanjem ljudskim resursima, potpisan je i Memorandum o saradnji u implementaciji paketa podrške u 15 gradova i opština u okviru projekta “Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou.

Projekat sprovodi SKGO u okviru programa “Podrška vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SwissPro”, koji realizuje UNOPS.

You may also like...