Podrška Evropske unije od 4,5 miliona evra

BEOGRAD-Evropska unija je za podršku preduzetnicima  usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u regionu Šumadije i zapadne Srbije i regionu južne i istočne Srbije, opredelila 4,5 miliona evra, navodi se u saopštenju beogradske kancelarije EU PRO.

 

Razvojni program EU PRO će od 1. do 14. juna održati informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima u Šapcu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu.

 Evropska unija putem ovog poziva pruža podršku malom biznisu koji čini stub privrede i ključan je za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, te su tako opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvodjenje usluga, što će doprineti većoj produktivnosti, uvodjenju inovacija, poboljšanju kvaliteta postojećih ili razvoja novih proizvoda, a najvažnije, otvaranju novih radnih mesta – rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO.

Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su izmedju 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

U okviru poziva, podržaće se dve grupe preduzeća – prva grupa obuhvata novoosnovana preduzeća koja su registrovana izmedju 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, za koje bespovratna sredstava po pojedinačnom projektu iznose od 10.000 evra do 20.000 evra.

 U drugoj grupi su preduzeća koja posluju duže od tri, a najviše pet godina, odnosno registrovana su izmedju 1. januara 2013. i 31. decembra 2015. godine, dok vrednost pojedinačnih projekata iznosi od 10.000 evra do 30.000 evra, ili 50.000 evra za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća.

 

You may also like...