Počinju radovi na Spomen kompleksu Kadinjača

UŽICE – Danas počinje rekonstrukcija pristupnog stepeništa od česme do Spomenik piramide i Amfiteatra Užičke republike u Memorijalnom kompleksu na Kadinjači.

Na inicijativu Narodnog muzeja Užice, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, sprovešće potrebne radove celog Memorijalnog kompleksa Kadinjača, a radovi su podejeni u tri faze. Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja odobrili su novac za prvu fazu, a rok za završetak radova je 40 dana. Inače, ceo projekat je vredan više od 13 miliona dinara.

Spomen kompleks Kadinjača

„Prva faza radova odnosi se na zamenu kamenih ploča od granita, odnosno pristupnih staza koje vode do Spomen-piramide i Amfiteatra Užičke republike, što je predviđeno za ovu godinu. U drugoj fazi biće rekonstruisan deo od piramide preko Aleje Radničkog bataljona, odnosno skulpture koje simbolizuju poginule borce na Kadinjači, što je ujedno i najzahtevniji deo celog posla“, rekla je direktoka Narodnog muzeja u Užicu, Slavica Stefanović.

Ona dodala da je Narodni muzej ove godine konkurisao za sredstva i za drugu fazu, međutim, s obzirom na epidemiju Covid-19, ona će verovatno biti odgođena dok se treća faza odnosi na rekonstrukciju završnog dela spomenika, odnosno na Plato slobode.

Narodni muzej u Užicu takođe, planira da uradi i retuširanje slova na pločama koje je radio prvi užički slikar akademski slikar Mihailo Milovanović, ali i drugih spomenika čija je sanacija predviđena prema godišnjem planu. Planirana je i sanacija spomen-kosturnice na Partizanskom groblju.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.