Počinju radovi na proširenju tela deponije Duboko (VIDEO)

UŽICE – Radovi na proširenju i stabilizaciji tela deponije Duboko počinju 18. aprila.To je dogovoreno u utorak na sastanku Regionalnog centra za upravljanje otpadom sa  izvođačima  radova i nadzornim   organom, izjavio je za ZOOMUE direktor Dubokog Nedeljko Milosavljević.

Po rečima Milosavljevića sa realizacijom ovog projekta kasni se zbog odabira izvođača radova i nadzornog organa ,kao i zbog određenih procedura vezanih za donatorska sredstva od 2,5 miliona evra  Švedske razvojne agencije SIDA.

U utorak su potpisani ugovori sa italijanskom firmom Unieko i francuskom SADE ,koje će biti izvođači radova i sa  nadzornim organom   firmom  Civil inženjering iz Banja Luke. Kako se radi o bespovratnim donatorskim sredstvima sve su pratili i ugovori sa Evropskom bankom o grantu tih sredstava,kaže Milosavljević.

Ovaj projekat biće realizovan u dve faze. Tokom ove godine predviđeni su radovi na prvoj fazi, koja obuhvata stabilizacione mere i izgradnju nove ćelije  za odlaganje otpada u podnožju Turskog potoka. Ova ćelija imaće zapreminu od 130.890  metara kubnih .

Izgradnja novog deponijskog prostora ukupne zapremine 580 000 kubnih metara predviđena je za drugu fazu projekta. Reč je o još dve ćelije za odlaganje otpada .

„Sadašnja popunjenost deponijskog prostora je 330000 metara kubnih.Planirano je proširenje identično sadašnjoj površini od 580000 metara kubnih .Realizacijom ovog projekta i prelaskom na drugu stranu Turskog potoka vek korišćenja Deponije biće produžen bar  za još 12 godina“, ističe Milosavljević.

Rok za završetak proširenja tela deponije Duboko je godinu dana.

You may also like...