Počinje primarna selekcija otpada u Sevojnu

SEVOJNO – U Gradskoj opštini Sevojno počela je podela komunalne opreme obezbeđene kroz Program unapređenja infrastrukture u životnoj sredini, finansiran od strane Instrumenta za predpristupnu pomoć, Ministarstva za zaštitu životne sredine i Švedske vlade. JKP Bioktoš ovih dana isporučiće domaćinstvima prvih 500 kanti za suvi otpad, a uporedo sa njima domaćinstva će dobiti i crne kante za mokri otpad koje je nabavio “Bioktoš”.

Projekat primarne separacije otpada (“ODVAJAMO”), koji se implementira u četiri regiona, podrazumeva dodelu više od 90 000 kanti i 26 auto-smećara u 17 gradova i opština ima za cilj povećanje procenta reciklaže i unapređenje stanja životne sredine. Užicu su kroz ovaj projekat opredeljena sredstva u iznosu od 544 878 eura uz finansijsko učešće grada od 69 472 eura.

Predviđena sredstva donatora su utrošena za nabavku komunalne opreme (kanti/kontejnera) i vozila za sakupljanje primarno selektovanog otpada. Navedena oprema omogućiće JKP Bioktoš da uspostavi odvojeno sakupljanje i transport reciklabilnog toka otpada u Užicu i opštini Sevojno do postrojenja sa izdvajanje sekundarnih sirovina u okviru regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko. Prema rečima Branislava Marića izvršnog direktora tog preduzeća, u toku je podela prvih 500 kanti za suvi otpad i isto toliko kanti za mokri otpad u 500 domaćinstava u Sevojnu.

Selekcija otpada Sevojno
Foto: grad Užice

“U narednim danima očekuje se nabavka još oko dve hiljade crnih kanti koje kupuje Bioktoš i podela u delovima grada u kojima je moguć neometan odvoz selektovanog otpada. U skladu sa projektnim aktivnostima biće nabavljene i ostale kante tako da će primarnom separacijom otpada biti pokriveno ukupno 5 350 domaćinstava. Uz 2 500 domaćinstava koliko je obuhvaćeno prethodnim projektom ovo će zaista biti veliki pomak u organizovanom selektovanju i prikupljanju otpada”, kaže Marić.

Na teritoriji Sevojna su uporedo sa podelom kanti za domaćinstva postavljeni i kontejneri ispred zgrada za kolektivno stanovanje.

“Postavljeno je 25 kontejnera kod zgrada za kolektivno stanovanje na postojećim lokacijama i nekoliko kontejnera za staklo. Pratićemo potrebe građana i u skladu sa tim dodavati komunalnu opremu, ali ono što nam je veoma važno je građani u ovom velikom i značajnom poslu sarađuju sa nama i uključe se u njegovu realizaciju”, naglašava Marić.

Selekcija otpada
Foto: grad Užice

Oprema za kućno odvajanje otpada stigla je i u domaćinstvo porodice Turudić, a prema rečima Branke Turudić oni će sada sa zadovoljstvom selektovati otpad.

“Zadovoljna sam jer kontejneri se napune za dan dva i više nema mesta a sada će svako morati da vodi računa o svom otpadu. Do sada nismo odvajali otpad jer nismo imali adekvatnu opremu a sada ćemo to raditi u skladu sa uputstvima koje smo dobili”, kaže Branka.

U ovom, tzv. “sistemu odvojenog sakupljanja u dve kante”, u plavoj kanti/kontejneru sakupljaće se zajedno sav suvi, tj. reciklabilni otpad koji obuhvata različite vrste materijala pogodne za recikliranje kao što su plastika, papir i karton, metal, guma, dok će se u crnoj kanti i sivom kontejneru, sakupljati sav preostali komunalni otpad, koji se u najvećoj meri sastoji od biorazgradivih kategorija otpada (ostaci hrane i kuhinjski otpad), kao i drugih frakcija, kao što su tekstil, koža, zemlja, itd. Žuti kontejneri namenjeni su isključivo za staklo.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.