Počinje Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa (video)

UŽICE-Međunarodna kolonija umetničke keramike Zlakusa održaće se od 18. do 28. avgusta u selu Zlakusa u domaćinstvu i radionici lončara-grnčara  Milana Savića.

Ove godine na 21.koloniji učestvovaće umetnici iz Izraela,SAD-a,Turske,Rusije,Crne Gore i Srbije.

sofija i petarAutorka projekta Keramika Zlakusa akademski slikar-keramičar Sofija Bunardžić ističe da na koloniji umetnici rade tehnološkim procesom izrade keramike na stari tradicionalni način sličan onome u praistoriji.

„Posebnost ove kolonije se ogleda kroz građenje finis spona između tradicionalnog lončarstva-grnčarstva,jedinstvenog po materijalu i metodu rada i sa druge strane savremenim tendencijama u umetničkoj keramici“,kaže Bunardžićeva.

U proteklih 20 godini na koloniji je učestvovalo i stvaralo 320 umetnika iz celog sveta.Njihovi radovi još uveik čekaju  na adekvatan izlozbeni i skladišni prostor.

Član Gradskog veća  Petar Blagojević najavio je da je u toku izrada idejnog projekta rekonstrukcije bivšeg strelišta u okviru Gradskog kulturnog centra od strane Direkcije za izgradnju.

„Prostor bivšeg strelišta je adekvatan za izložbeni prostor za radove nastale na kolonijama.Po izradi idejnog projekta znaćemo koliko je novca potrebno za njegovu rekonstrukciju i onda možemo da krenemo sa realizacijom projekta“ ,kaže Blagojević.

Organizator 21 Međunarodne kolonije umetničke keramike Zlakusa je Udruženje Keramika Zlakusa iz Užica,a pokrovitelji su i ove godine Ministarstvo kulture i grad Užice.

ZooM

You may also like...