Počinje izgradnja neolitskog naselja (VIDEO)

UŽICE-U narednih 11 meseci u Užicu će se graditi replika neolitskog naselja Staparska gradina . Radovi su simbolično otpočeli danas. Projekat podrazumeva izgradnju arheološkog parka iz doba neolita u kanjonu reke Đetinje .

“ Park će biti konstruisan na osnovu dostupne arhivske građe iz perioda arheoloških istraživanja lokaliteta staparska Gradina i po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana.Gradiće se od materijala koji su se koristili u to vreme i zanatskom gradnjom za koju smo angažovali sve koji poseduju te stare veštine gradnje iz Stapara” ,istakla je menadžerka projekta Snežana Milisavljević iz RRA Zlatibor..

Ovim projektom,po rečima Milisavljevićeve, osim izgradnje replike neolitskog naselja koja uključuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor, biće nabavljena i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselja.

„Ovaj projekat kandidovali smo u Evropsku mrežu kulturnog turizma,jer je jedan inovativni pristup interpretaciji materijalnog kulturnog nasleđa i nadam se da ćemo imati priliku da ga izložimo stručnoj javnosti u Evropi“,rekla je Milisavljević.

Biće to drugi arheološki park u Srbiji ,a njegovu izgradnju EU je podržala sa 600.000 evra.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković naglasio je da će arheološki park ,zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti znatno povećanje turističkog prometa u Užicu.

„Grad Užice će pored sredstava planiranih projektom uložiti i 6 miliona dinara u infrastrukturne radove na izgradnji vodovoda i kanalizacije na ovoj lokaciji,koji će omogućiti izgradnju i dodatnih ugostiteljskih sadržaja u Staparskoj banji“,rekao je Petković.

Planirani rok za završetak arheološkog parka je 11 meseci.

You may also like...