Počinje 23. Jugoslovenski pozorišni festival

UŽICE – Predstavom Zvezdara teatra „Korešpodencija“ po tekstu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića večeras se u užičkom Narodnom pozorištu otvara 23. Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda.

Uz moto festivala „Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu“ publika će imati priliku da u nadmetanju za Ardalione pogleda sedam predstava iz zemalja regiona. Pored Korešpodencije, na repertoaru će biti i postavka Narodnog pozorišta iz Beograda po klasičnom tekstu Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića „Ožalošćena porodica“.

Moderna verzija klasika na JPF-u biće Šekspirova „Ukroćena goropadnica“ u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita u režiji Ivana Plazibata.

Autorska predstava je „Zašto je poludeo gospodin R?“ u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, a po tekstu R.W. Fasbindera i u režiji Boba Jelčića, kao i „Pet života pretužnog Milutina“ u izvođenju Atelja 212, po tekstu Milene Marković i u režiji Aleksandra Milavić Dejvisa.

Na repertoarau su i predstava bez reči, autorski projekat Kokana Mladenovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Sombora „Kad bi Sombor bio Holivud“ i pesnički intorina predstava Budva Grad Teatra „Krvave svadbe“ po tekstu F.G. Lorke, a u režiji Igora VukaTorbice.

Festival će zatvoriti predstava za nagrađene „Strah i beda Trećeg rajha“ Narodnog pozorišta u Gračanici, po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Slobodana Skerlića, kada će biti dodeljene i nagrade.

Prateći program festivala počinje danas izložbom fotografija u Istorijskim arhivu „SAD-Srbija od 1918. do 2018. godine – diplomatski i kulturni odnosi“, a potom i izožbom fotografija sa prethodnog festivala u holu užičkog Narodnog pozorišta. U pratećem programu biće izvedena i ispitna predstava “Slučaj Harms” studenata Akademije umetnosti Novi Sad, otvorena izložba „Sva lica srpskog diplomate Branislava Nušića” i biće predstavljene knjige “Kuća za junake”, „Večna stvarnost“ i „Muzičko pozorište kao umetnička sinteza“.

You may also like...