Početkom marta PSSS Užice organizovaće Školu rezidbe (VIDEO)

UŽICE – Početkom marta Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice organizovaće Školu rezidbe voća za sve zainteresovane poljoprivrednike.

Rezidba je sastavni deo uzgoja svakog voća, a razlozi za nju su ekonomski i estetski. Pravilno formirani uzgojni oblik tj. stablo i krošnja sprečavaju da se voćka slomi suled roda ili snega, a omogućavaju i da biljka bolje koristi sunčevu svetlost i samim tim daje kvalitetniji plod.

„Orezivanje nije teško, pogotovo danas kada je tehnika odmakla i postoje električne makaze ili testere. Bitno je ipak imati znanje o tome, znati šta odseći, a šta ostaviti. Pogotovo je bitna rezidba kod mladih voćaka, kada se formira njihov oblik i od toga mnogo zavisi njen budući prinos“, kaže Andrija Radulović, savetnik za voćarstvo u PSSS Užice

Na primeru zasada kruške Radulović je istakao da je u užičkom kraju najzastupljeniji tzv. piramidalni oblik krošnje.

„Ta kruna podrazumeva osnovno stablo i bočne grane koje su pod uglom od najmanje 45 stepeni, ali nikako više od 90 stepeni. Pogotovo je to važno kod mladih voćaka, kako bi se te grane nesmetano širile u narednim godinama“, dodaje Radulović.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.