Početak jesenje sadnje u urbanoj zoni grada

UŽICE – U skladu sa ovogodišnjom temom “Zaštita životne sredine- Lokalne zajednice preduzimaju mere” i Užice obeležava Evropsku nedelju lokalne demokratije. Sadnjom jednog stabla na Gradskoj plaži obeležen je početak jesenje sadnje stabala u urbanoj zoni grada i u gradskoj opštini Sevojno.

Kako je istakla gradska većnica za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, Nada Jovičić, sadnja se vrši na pojedinačnim mestima gde stabla nedostaju ili se mogu zasaditi. Prema njenim rečima, ove jeseni je planirana sadnja nekoliko desetina stabala, a te aktivnosti biće nastavljene i narednih godina, sve dok bude raspoloživog prostora koji bi se mogao iskoristiti za ovu namenu.

“Cilj ove akcije je podizanje svesti naših sugrađana o značaju zelenih površina i drveća u urbanoj zoni, kao i stimulisanje sugrađana da i sami u svojim dvorištima zasade bar po jedno drvo, naravno onih koji za to imaju raspoloživ prostor, bilo da su to porodične kuće ili stambene zajednice. Značajno je da svi znamo da nam je jedno stablo jedan zeleni respirator. Njihov broj je izuzetno bitan u kotlinskom gradu kao što je naš, gde sam položaj grada i sve izraženiji uticaj klimatskih promena, pored sve gušćeg saobraćaja i velikog broja ložišta, vidno utiču na kvalitet vazduha”, kaže Jovičić.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.