Počeo V Kongres o štitastoj žlezdi u Čigoti (VIDEO)

ZLATIBOR-Poslednjih godina i kod nas i svetu sve su češći poremećaji rada štitne žlezde. Sve više mladih oboleva, dok su žene mnogo češći pacijenti ,na jednog muškarca oboli od pet do osam žena. Ono što naročito zabrinjava jeste sve veći broj obolelih od kancera te endokrine žlezde.O ovim i drugim aktuelnim temama iz oblasti oboljenja štitaste žlezde raspravlja se na petom Kongresu koji je juče počeo na Zlatiboru u Specijalnoj bolnici Čigota.

Predsednik Organizacionog odbora prof. dr Miloš Žarković ističe da u Srbiji postoji dosta dobra tireidologiju.

„Možemo dosta toga.Imamo najsavremenije načine lečenja autoimune bolesti,od novih lekova do klasičnih protokola koji su usavršeni,preko novih hiruških pristupa u operativnom lečenju.Imamo i vrlo usavršene nove metode dijagnostike tiroidne bolesti,poput najmodernijeg aparata u Čigoti  SPECT / CT,koji je vrhunski domet u dijagnostici tiroidne bolesti“,kaže Žarković za ZOOMUE.

Predsednica Naučnog odbora  prof. dr Jasmina Ćirić navodi da je na ovogodišnjem kongresu fokus na svim oblastima koje se tiču štitaste žlezde.

„Pokušavamo da spojimo sve specijalnosti ,počev od bazične medicine,zatim sa kliničke tačke gledišta pedijatriju,ginekologiju,hirurgiju,nuklearnu medicinu.Sve što se tiče štitaste žlezde iz uglova drugih specijalnosti užeg tipa.Naravno ,bavimo se i esencijalnim problemima a to su poremećaji funkcije štitaste žlezde i tumori“ ,ističe za ZOOMUE Ćirićeva.

Docent Biljana Nedeljković Beleslin naglašava da u Srbiji ne postoji nacionalni registar pa se ne zna tačan broj obolelih od poremećaja rada tiroidne žlezde,ali je evidentno povećanje tumora.

„Postoje i mišljenja da se oni sada samo brže dijagnostikuju .Pre su pacijenti dolazili u terminalnim fazama,a sada u fazi kada se samom operacijom smatraju izlečenim“ ,kaže za ZOOMUE Beleslinova.

Kongres o štitastoj žlezdi  traje do 14. aprila ,a u okviru njega održana je i Škola ultrazvuka štitaste žlezde.

You may also like...