Počeo projekat MOST na Tari

TARA – U Nacionalnom parku Tara počela je realizacija projekta “MOST – Monitoring-Održivost-Saradnja-Tara” koji se realizuje u saradnji sa Planinarskim klubom Tara za upravljanje geomorfološkim spomenicima prirode “Pećinski park Grabovača” Perušić iz Hrvatske.

Glavni cilj projekta MOST je uspostavljanje mehanizama saradnje sa lokalnom zajednicom radi unapređenja monitoringa nelegalnih i neodrživih praksi u zaštićenim područjima. Realizacijom projektnih aktivnosti biće uspostavljen model po kome akteri iz lokalne zajednice, sprovodeći svoje redovne aktivnosti u zaštićenom području, ujedno i vrše monitoring nad nelegalnim i neodrživim praksama.

Konkretno, u planu je saradnja sa Planinarskim klubom Tara iz Bajine Bašte i obuka aktivnih članova kluba da prepoznaju nelegalne i neodržive aktivnosti i na odgovarajući način reaguju na njih. Uspostavljanjem ovakvog održivog modela, stvara se mogućnost da i svi ostali akteri iz lokalne zajednice koji svoje aktivnosti obavljaju na zaštićenom području, mogu proći sličnu obuku i na taj način adekvatno reagovati u neželjenim situacijama. Na ovaj način dobijamo mnogo veći broj ljudi koji su sposobni da prepoznaju nelegalne i neodržive prakse u zaštićenom području i da na njih adekvatno reaguju.

Takođe, radiće se na povećanju bezbednosti posetilaca zaštićenog područja kroz stvaranje uslova za uspostavljanje održivog sistema za uređenje, održavanje i korišćenje planinarskih staza.

U saradnji sa PP Grabovača iz Hrvatske radiće se na popularizaciji i vrednovanju geo nasleđa i njegovoj adekvatnoj zaštiti.

Projekat će se realizovati kroz Program grantova za zaštićena područja koji se sprovodi u okviru projekta „Zaštićena područja za prirodu i ljude II, 2019-2022“ koji implementira WWF Adria u partnerstvu sa Parkovima Dinarida – mrežom zaštićenih područja Dinarida. Program finansira SIDA – Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju.

Cilj programa je da pomogne zaštićenim područjima i institucijama da unaprede saradnju sa lokalnim zajednicama, povećaju svoju ulogu u lokalnom društvenom i ekonomskom razvoju, te da budu više vrednovani i podržani od strane svojih lokalnih zajednica.

Pored Nacionalnog parka Tara projekti će biti implementirani i u sledećim zaštićenim područjima u regionu Dinarida: Park prirode Piva u saradnji sa Tivatskim Solilima, Park prirode Orjen, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore u saradnji sa NP Sutjeska iz Bosne i Hercegovine, Specijalni rezervat prirode Obedska bara u saradnji sa Parkom Tivoli, Rožnik i Šišenski Hrib iz Slovenije, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje kojim upravlja JP Vojvodinašume i NP Mavrovo iz Sjeverne Makedonije.

Izvor: Nacionalni park Tara

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.