Počeo „Pozorišni Kustendorf“

MOKRA GORA/UŽICE – Festival teatra „Pozorišni Kustendorf“, četvrti po redu koji je danas počeo u Mokroj Gori, pokušaće da odgovori na pitanje „gde je mesto teatra u današnjem društvu“.

Učesnici dvodnevnog Festivala, čiji je slogan „Društvo spektakla“ tragaće za odgovorima gde je teatar danas, u društvu u kojem je visoka umetnost marginalizovana u korist prizemnih sadržaja, koji su postali ne samo oblik zabave već i vladajući oblik života.

Festival ima međunarodni karakter, a ostvarenja pozorišnih akademija takmiče se za nagradu Zlatni list. Ovaj put, u programu su predstave „Kiseonik“ Ivana Viripajeva (Akademija umetnosti u Novom Sadu, Srbija), „Cena života“ dobitnice Pulicerove nagrade Martine Majok (Filmska akademija iz Lođa, Poljska), „Čehov nekst“ (Državna pozorišna akademija iz Jaroslavlja, Rusija), kao i komad „Džordž Kasplan“ Frederika Sontaga (Fakultet dramskih umetnosti Beograd, Srbija).

„Takmičarska selekcija bazirana je na odnosima pojedinca i društva i uočljivog odsustva empatije. Sve predstave bave se ljudima koji se nisu snašli u društvu pojedinaca. Oni tragaju za sobom, za sopstvenim identitetom, a to čini i pozorište“, rekao je reditelj, selektor Festivala Milan Nešković.

U središtu interesovanja učesnika i publike je debata „Pozorište u društvu spektakla“ koju će sutra moderirati osnivač Festivala Emir Kusturica.

U revijalnom delu programa publika će videti predstave „Zašto je poludeo gospodin R“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta i komad „Moje dete“ Beogradskog dramskog pozorišta.

Izvor: novosti.rs/ZOOMUE

You may also like...