Počeo monitoring kvaliteta vode na Vrutcima (VIDEO)

UŽICE-Agencija za zaštitu životne sredine počela je da radi monitoring kvaliteta vode u  akumulaciji Vrutci,u sklopu nacionalnog programa monitoringa.

Po rečima gradonačelnika Užica TIhomira Petkovića Agencija je angažovana na  zahtev grada i njihove analize služiće kao dodatna sigurnost radi vraćanja akumulacije u sistem vodosnabdevanja Užice početkom naredne godine,po završetku modernizacije Fabrike vode.

„Uporedo sa ekipama Agencije za zaštitu životne sredine,  Vodovod  će raditi  svoje analize kvaliteta vode na jezeru Vrutci  nekoliko puta tokom meseca. Rad Agencije na Vrutcima služiće radnicima užičkog Vodovoda kao dodatna obuka i priprema za ispitivanja kvaliteta vode na Vrutcima od 2019. godine“, rekao je gradonačelnik Užica.

 

Agencije za zaštitu životne sredine uradiće četiri sveobuhvatne i pouzdane analize, sa oko stotinu parametara, koje su, po rečima direktora Filipa Radovića,potpuno usklađene sa zahtevima  Evropske unije .

Radović i ističe da će uskoro biti poznati preliminarni rezultati vode koja je uzorkovana kod vodozahvatne kule na Vrutcima.

„Naše ekipe su već dva dana na terenu i nastavićemo da radimo koliko god je potrebno kako bi doprineli rešavanju ovog velikog problema za Užice.Siguran sam da je povratak na Vrutke gotovo izvestan početkom naredne godine“,rekao je Radovići podsetio da Agencija nije imala obavezu da svake godine vrši monitoring na Vrutcima i da su poslednje analize rađene 2012.godine.

 

Član Gradskog veća Dragoljub Kostić podsetio je da stručnjaci Instituta Jaroslav Čarni nisu predvideli da se na Vrutcima primenjuju tretmani za uništavanje algi,već one koje će doprineti da se njihov broj ne povećava.

„Grad je do sada pored planske dokumentacije radio na rešavanju pitanja kanalizacije u Biosci i Kremnima,uklanjanju deponija,čišćenju pred brana i sanitarnoj zaštiti.Sve aktivnosti na zaštiti akumulacije Vrutci biće intenzivirane ove godine“,rekao je Kostić.

You may also like...