Počeo Međunarodni festival Licidersko srce (video)

UŽICE-Svečanim defileom 850 učesnika večeras je u Užicu počeo VI Međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce.

Na festivalu učestvuje 27 folklornih ansambala iz 10 zemalja ,koji će  u narednih šest dana održati koncerte pored Užica i na Zlatiboru,Mokroj Gori,Višegradu,Požegi i Bajinoj Bašti.

Otvaranju festivala prisustvovao je i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin,koji je bio impresioniran brojem učesnika,među kojima su i dva dečja folklorna ansambla iz Rusije.

“Užički festival je okupio gotovu celu Evropu,možda ne baš od Barselone do Vladivostoka,ali su prisutna deca gotovo sa celog kontinenta.To je veliki praznik za grad Užice i prilika za sklapanje prijateljstava i upoznavanja sa kulturama drugih naroda.Želim ovom festivalu dugu tradiciju”,izjavio je ambasador Čepurin .

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je takođe prazničnu atmosferu koju Licidersko srce donosi u  Užice,kao i značaj festivala za promociju užičkog kraja.

“Učesnici festivala tokom boravka obićiće i sve značajne turističke destinacije užičkog kraja o kojima će pričati po Evropi”,kaže Petković .

 Tokom festivalskih dana u Gradskom kulturnom centru održavaće se folklorne radionice,u Zlakusi grnčarske a u Jokanovića kući u Užicu Izložba narodnih nošnji učesnika festivala ,koji su došli iz Moldavije,Rusije,Turske ,Albanije,Poljske,Francuske,Slovenije,Crne Gore,Republike Srpske i Srbije.

Ove godine novac od humanitarne akcije prodaje liciderskih srca namenjen je za decu sa poplavljenih područja Srbije.

Međunarodni festival dečjeg folklora Licidersko srce  ,koji traje od 18. do 23.avgusta,organizuje Udruženje građana Era iz Užica ,uz podršku Ministarstva kulture i pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

ZooM

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.