Počeo Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru (VIDEO)

ZLATIBOR – Dodelom priznanja za životno delo i projekcijama filmova „Kada je srebro sijalo kao zlato“ i „250 stepenika“ sinoć je počeo Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru.

Nagrada za životno delo dodeljena je nekadašnjem fudbaleru Crvene zvezde i Jugoslavije Dragoslavu Šekularcu, koji nije mogao da dođe, ali se zahvalio u video poruci, kao i košarkaškoj legendi Draganu Kićanoviću, u čije ime je nagradu primio sin Marko. Nagrađeni su i fudbalski trener Ivica Osim i košarkaški trener Dušan Ivković. Osimu će nagrada biti naknadno uručena, dok će Ivković svoju statuetu dobiti u nedelju, na zatvaranju festivala.

Nagrada je pripala i Slobodanu Joskimoviću Bobici, nekadašnje fudbaleru i funkcioneru užičke Slobode, rvačkom velikanu Sretenu Damnjanoviću i kompozitoru Vojkanu Borisavljeviću koji je radio muziku za filmove i serije u vezi sa sportom, od kojih je najpoznatija „Više od igre“.

„Kada sam pre 53 godine kao sedamnaestogodišnji gimnazijalac počinjao da se bavim muzikom nisam ni pomišljao da ću se naći u jednoj ovakvoj reprezentaciji na čelu sa neprevaziđenim Dudom Ivkovićem. Priznajem, nikada se aktivno nisam bavio sportom, ali sam često radio muziku za filmove gde je sport imao dominantu ulogu, nadam se uspešno“, rekao je Borisavljavić.

Dobitnik nagrade je i novinar Vladimir Stanković koji je učestvovao u stvaranju nekoliko filmova koji će biti prikazani na festivalu.

„Ne znam čime sam više zadovoljan, da li nagradom ili društvom ovih legendi među kojima sam se našao. Ovaj festival polako, ali sigurno dobija mesto u našoj kulturi. Nadam se da ću narednih dana uživati u dobrim filmovima“, kazao je Stanković.

Festival je otvoren projekcijom filma „Kada je srebro sijalo kao zlato“ o uspehu čuvene generacije fudbalske reprezentacije Jugoslavije na Olimpijskim igrama u Finskoj 1952. godine u produkciji Radio televizije Srbije.

Potom je prikazan film“250 stepenika“ Vladimira Pajića o čuvenoj generaciji košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je 1987. godine u italijanskom gradiću Bormiju postala prvak sveta pod vođstvom Svetislava Pešića.

„Svi mi koji volimo košarku znamo da taj događaj ima posebno mesto u našim srcima. Počeli smo pre godinu dana, u toku snimanja smo shvatili da imamo jaku priču i premijera je zakazana u JDP-u, a od 12 igrača došlo je osam. Po tome da su se ti momci okupili, ljudi pamte film“, rekao je Pajić.

Tokom tri dana trajanja festivala biće prikazano više od 30 filmova. U subotu će biti predstavljen gost, grad Subotica kroz film o poznatim rvačima i zlatnom olimpijcu Davoru Štefaneku, a nedelja je posvećena bivšoj košarkašici Nataši Kovačević, dobitnici specijalne nagrade festivala „Heroina sporta i života“, kada će i premijerno biti prikazan film „Skok“.

„Zlatibor kao lider u srpskom turizmu, velikim koracima ide i ka šampionu u kulturnom i sportskom turizmu. Siguran sam da će sa ovom i nizom drugih manifestacija Zlatibor postati centar kulture u Srbiji, a u sportu smo već dobro pozicionirani, jer pripreme pod zlatiborskim nebom dobra su garancija za sportske uspehe“, kazao je zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da se nada da će država malo više obratiti pažnju na unutrašnjost, sport i kulturu podsećajući da u kriznim vremenima prvo uskraćuje novac u tim oblastima.

Sedmi međunarodni festival sportskog filma traje do nedelje kada će najboljim filmovima biti dodeljene nagrade.

You may also like...