Počeo književni festival „Na pola puta“

UŽICE – Četrnaesti književni festival „Na pola puta“ je počeo sinoć u Gradskoj galeriji u Užicu otvaranjem izložbe radova beogradskog ilustratora Boba Živkovića, koji se predstavio zanimljivim, kreativnim i provokativnim ilustracijama i plakatima.

Postavku je otvorila književnica iz Beograda Jasminka Petrović, navodeći da je ova godina uspešna za Živkovića, jer su njegove izložbe bile priređenje na festivalu Krokodil, u Knjaževcu i u Beogradu, povodom 30 godina rada Kreativnog centra.U Narodnom pozorištu, beogradski Reflektor teatar izveo je komad „Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi“, po konceptu, dramaturgiji i u režiji Milene Bogavac. Dokumentaristički i angažovani komad o antifašističkim vrednostima, isceniran je kroz podsećanje na Ivu Lolu Ribara, njegovu verenicu Slobodu Trajković, porodicu Ribar, ali i na čitavu generaciji mladih koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Komad referira i na naše vreme, pitajuću nas ko su naši heroji i koje su to vrednosti našeg doba, o čemu su,  posle predstave, razgovarali učesnici komada i gledaoci, a gost je bio dr Milovan Pisari, istoričar iz Beograda.

Na četrnaestom festivalu, koji će do 25. aprila okupiti pisce i druge stvaraoce iz bivše Jugoslavije, od kojih neki godinama žive u drugim evropskim državama, gosti će biti u ulozi profesora tokom redovnih časova književnosti u Užičkoj gimnaziji. Uveče, od 20 časova, na Maloj sceni NP Užice, javno će čitati svoje tekstove, razgovarati sa publikom, a moderatori razgovora biće užički gimnazijalci.

Foto i tekst: N. Kovačević / Radio Luna

You may also like...