Počeo 54.Sabor trubača (video)

GUČA-Zdravicom domaćina, podizanjem zastave i intoniranjem himne manifestacije “Sa Ovčara i Kablara”, danas je otvoren 54. Sabor trubača u Guči.Domaćin ovogodišnje manifestacije, predsednik Udruženja književnika Srbije Radomir Andrić poručio je da Sabor snaži prijateljstvo među narodima.

Ovo je najveća svetkovina ljubavi, prijateljstva, druženja i veselja uz zvuke trube radosnice i nadam se da će trajati još mnogo godina – rekao je on prilikom otvaranja.

Mladomir Sretenović, predsednik opštine Lučani i saborskog odbora naglasio je da se ova manifestacija svrstava među najveće i najlepše sabore u Srbiji, da je njen ponos i da sa nje posetioci šalju dobru sliku o našoj zemlji.

Ove godine biće 1.080 učesnika u programu, a pored glavnog takmičenja, orkestri iz nekoliko zemalja Makedonije, Italije, Moldavije, Slovenije i drugih nadmetaće se u međunarodnoj kategoriji.

Za zlatnu trubu u nedelju takmičiće se 17 orkestara, među kojima je i jedna dama, dvadesetjednogodišnja Danijela Veselinović, sa istoimenim orkestrom iz Arilja.

Organizatori očekuju oko 450.000 posetilaca, a cena smeštaja kreće se od 600 dinara u kampu do 30 evra u motelima u Guči, dok je na prilazima varošici 15 evra.

Policija je preduzela pojačane aktivnosti u svim oblastima javne bezbednosti, u cilju očuvanje lične i imovinske sigurnosti posetilaca.

Radosav Bošković, načelnik čačanske Saobraćajne policije kazao je za Tanjug da će o bezbednosti saboraša svakodnevno brinuti 150 policijskih službenika i to samo na lokalitetu u Guči.

O zdravlju posetilaca brinu ekipe ovdašnjeg Doma zdravlja, dok će predstavnici Svetske zdravstvene organizacije vršiti nadzor i slati izveštaje u svoju centralu, budući da se Sabor trubača našao na listi nezaobilaznih događaja u svetu.

Sve javne, komunalne službe su spremne za dolazak velikog broja gostiju, pa organizatori predviđaju da će manifestacija proći u najboljem mogućem redu i da neće biti većih problema, kao ni prethodnih godina.

Pored muziciranja na trubi, pripremljen je i bogat kulturno umetnički i zabavni program, a posetioci će moći da se upoznaju i sa starim zanatima, narodnim stvaralaštvom, umetničkim delima na brojnim izložbama.

Ove godine u Guči će nastupati nekoliko estradnih umetnika, među kojima su Svetlana RažnatovićMiroslav Ilić i „Manjifiko bend“.

Najveća trubačka fešta na Balkanu trajaće do 10. avgusta.

Guča je “prestonica trube” od 1961. godine kada je prvi put održan Dragačevski sabor i predstavlja jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala na svetu, najznačajnijih kulturno umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara.

Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina “Nešnal džiografik” (National Geographic) među 10 najbitnijih događaja u svetu.

ZooM / Tanjug

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.