Počeo 23. Jugoslovenski pozorišni festival (VIDEO)

UŽICE-Predstavom “Korešpodencija” Zvezdara teatra počeo je 23.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu na kome će publici biti predstavljeno sedam najboljih pozorišnih ostvarenja iz Hrvatske,Crne Gore i Srbije.

Festival, koji se ove godine odvija pod sloganom Branislava Nušića “Bolje je da gledamo život u pozorištu, nego pozorište u životu”, svečano je otvorila književnica i rediteljka Vida Ognjenović .

Ognjenovićeva je istakla da se početkom festivala stvara osmodnevna užičkla pozorišna republika u kojoj svi govore istim jezikom.

“Ovo je festival “Bez prevoda”,jer je pozorišni čin sam po sebi prevod u kome se životne činjenice prevode na jezik umetnosti ,koje posvećen gledalac prihvata kao saučesnik u borbi teatarske celine i u tom krugu sadejstva pulsira život predstave.Skeptici kažu da pozorište ne menja scet,ali menja čovekov svetonadzor ,koji te promene prepoznaje i tumači”,istakla je Vida Ognjenović na otvaranju festivala.

Podizanju festivalske zavese prethodilo je otvaranje izložbe fotografija Radovana Baje Vujovića sa prošlogodišnjeg Jugoslovenskog pozorišnog festivala.

„Ovo je 22.izložba i čini mi se da je frstival iz godine u godinu sve bolji.Mene svih ovih godina drži ta želja da radim pozorišnu fotografiju,jer mi je to posebno zadovoljstvo.Sa pozorištima radim preko 30 godina i tu sam negde svoj na svome“,rekao je Vujović po otvaranju njegove izložbe.

Selektor festivala pozorišni kritičar  Bojan Munjin  pored “Korešpodencije”,  odabrao je  i predstave “Kad bi Sombor bio Holivud”, autorsko ostvarenje Kokana Mladenovića u izvođenju somborskog Narodnog pozorišta, “Ožalošćena porodica”, u režiji Jagoša Markovića Narodno pozorište Beograd, “Zašto je poludeo gospodin R?” Boba Jelčića Jugoslovensko dramsko pozorište, “Kroćenje goropadnice” Ivana Plazibata Hrvatsko narodno kazalište  iz Splita, “Pet života pretužnog Milutina” Aleksandre Milavić Dejvis Atelje 212 i “Krvave svadbe” Igora Vuka Torbice u koprodukciji Grad teatar Budva i SNP iz Novog Sada,koje nastupaju u takmičarskom delu za nagrade Ardalion.

“Festivalski repertoar je ove godine raznolik i kreće se od klasike i modernog,do socijalne drame i fantazije dramskih pisaca.Biće tu čitava paleta zanimljivom teatra,interesantnih režisera i dobrih glumaca.Ove godine publika će se više smejati.Naprosto,postoje vremena za zabrinutost,ali i vremena humora preko kog se puno može kazati o nama,životu.Zbog toga smo izabrali slogan” Bolje gledati život u pozorištu,nego pozorište u životu”, naglasio je  Munjin.

Poslednjeg dana festivala  u čast nagrađenih biće odigrana predstava “Strah i beda Trećeg rajha”, u režiji Bobana Skerlića Narodnog pozorišta u Gračanici.

23.Jugoslovenski pozorišni festival traje od 5.do 12. novembra u Narodnom pozorištu u Užicu.Festival su finansijski podržali grad Užice sa 4 miliona i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije  sa 3 miliona dinara.

 

You may also like...