Počeo 22.Jugoslovenski pozorišni festival (VIDEO)

UŽICE – U Užicu je sinoć otpočeo 22. Jugoslovenski pozorišni festival “Bez prevoda”,koji se ove godine održava pod motom “Za ovo malo duše”.

Pod ovim sloganom selektovano je osam predstava iz Hrvatske,Crne Gore,BIH i Srbije koje će se do 20.novembra takmičiti za festivalske nagrade Ardalion.

Festival je otvorila Nada Popović Perišić ,ministarka kulture u Vladi Srbije 1996.godine kada je festival osnovan uz njenu veliku podršku.

“Festival je nastao zahvaljujući energiji nekolicine entuzijasta baš u trenutku kada se naslućivalo da se ideja zajedništva u kome smo živeli raspada.Upravo u toj ideji festival u Užicu traje 22 godine,okupljajući umetnike sa prostora bivše Jugoslavije i potvrđujući da kultura gradi mostove razumevanja i zbližavanja.Slogan “Bez prevoda” upravo ističe tu ideju o zajedničkom kulturnom prostoru”,rekla je Perišićeva na otvaranju festivala.

Sinoć je izvedena i prva takmičarska predstava “Tako je ako vam se tako čini” Jugoslovenskog dramskog pozorišta u adaptaciji i režiji Jagoša Markovića.

U narednih 7 festivalskih dana užička publika će videti i predstave “Samoubica” Crnogorskog narodnog pozorišta,”Dokle pogled seže “Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju,Gaveline “Priče iz bečke šume”,”Ivanova”Narodnog pozorišta Beograd,”Moja fabrika”Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice,”Svedobro”užičkog Narodnog pozorišta i “Moja ti” Ateljea 212.

Slogan ovogodišnjeg festivala “Za ovo malo duše” po rečima selektora Bojana Munjina nastao je iz vekovne potrebe čoveka da u pozorištu nađe pročišćenje od zla koje sam nosi u sebi i od muka koje mu nanose drugi.

“Želeli smo da ovogodišnji festival posvetimo toj iskonskoj ljudskoj želji da svojoj neoprestano opterećenoj duši omogući u teatru malo topline,koja bi mu pomogla da se obnovi i krene dalje.U takvom duhu smo i izabrali predstave za 22. Jugoslovenski pozorišni festival”,kaže Munjin.

Direktor festivala i koselektor Zoran Stamatović ističe da festival traje 22 godine jer se njime nije trgovalo ,prilagođavalo se novom vremenu u želji da se bude aktuelan i otvoren za sve vrste pozorišnog razmišljanja.

“I ove godine odabrali smo reprezentativan uzorak od prošlogodišnje pozorišne produkcije ,koja je bila bolja nego proteklih godina.Izabrali smo predstave koje su relevantne za pozorišni život regiona i koje od publike zahtevaju aktivan,a ne samo posmatrački odnos”,ističe Stamatović.

O nagradama Ardalion odlučivaće stručni žiri na čelu sa rediteljem Dejanom Mijačem,a nagrade će dobitnicima biti uručene na matičnim scenama ,a kao do sada na sceni Narodnog pozorišta u Užicu zbog produženog trajanja festivala ove godine.

 

You may also like...