Počeo 21.Jugoslovenski pozorišni festival (video)

UŽICE-Pod sloganom po čuvenoj Hamletovoj rečenici  “Ovo vreme je iskočilo iz zgloba”sinoć je počeo 21.Jugoslovenski pozorišni festival u Užicu.

na-drini-cuprija

Foto: Slobodan Jovičić

Prve festivalske večeri nastupilo je Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada sa predstavom “Na Drini ćuprija” u režiji Kokana Mladenovića po delu Ive Andrića.

“Etički gledano komad je Andrićev,ali ono što izgovaramo je naše.Kada reditelj dođe na talasnu dužinu pisca,poistoveti se sa njegovim moralnim,etičkim,umetničkim vrednostima,a na toj razini je u jednom trenutku bio i ceo ansambl ,onda se može prepisivati,potpisivati,izbacivati,ali ono što ostaje je Andrić sam”,kaže reditelj Kokan Mladenović.

U  narednih šest festivalskih dana pred užičkom publikom nastupiće Atelje 212 sa predstavom “Pijani”,Jugoslovensko dramsko pozorište sa “Hamletom”,Narodno pozorište Beograd sa “Martom Stjuart”i “Belom kafom”,Zagrebačko kazalište mladih sa predstavom “Hinkeman” i Crnogorsko narodno pozorište sa “Šćeri moja”.

Petočlanim stručnim žirijem koji će odlučivati o festivalskim nagradama Ardalion presedava reditelj Dejan Mijač.

U čast nagrađenim 14.novembra biće izveden plesni komad “Priča o vojniku” u produkciji Bitef teatra.

Festival se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Užica,a svečano ga je otvorio književnik Ljubivoje Ršumović.

 

 

You may also like...