Počeo 20.Jugoslovenski pozorišni festival (video)

UŽICE-Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac otvorio je  u Užicu 20. Jugoslovenski pozorišni festival Bez prevoda ,na kome tradicionalno učestvuju najbolje predstave iz Hrvatske,BIH,Crne Gore i Srbije.

razbijen krcag1Tasovac je naglasio da ovaj festival ima poseban značaj u vremenu u kome živimo.

“Živimo u svetu i vremenu u kome se ne razumemo i kada govorimo istim jezikom.Pred nama je veliki izazov da počnemo da se razumemo,sa prevodom i bez njega i toga svi treba da budu svesni”,poručio je Tasovac.

 

 

Prve festivalske večeri užička publika videla je “Razbijeni krčag” u izvođenju Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda .

U komediji po tekstu Hajnriha fon Klajsta govori se o poziciji moći,najvećeg problema današnjeg sveta.Radnja je smeštena u malo holandsko selo u 19.veku,gde akteri raspravljaju o pravdi,strahu i sudstvu.

Glavne role tumače Nebojša Glogovac,Svetozar Cvetković i Ljubomir Bandović.

 

 

“Predstava govori o traganju malog čoveka za pravdom u sistemu koji čuva sebe,na štetu tog malog čoveka koji u njemu pati.Zbog toga mislim da predstava treba da izazove bunt u ljudima protiv sistema u kome živimo i kako već vekovimo gledamo šta nam se dešava”,izjavio je Nebojša Glogovac posle predstave koja je od strane publike ocenjena ocenom 4,53.

 

U narednih šest festivalskih dana u Narodnom pozorištu u Užicu na repertoaru je “Divlje meso”Narodnog pozorišta iz Sarajeva,”Životinjska farma” Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke,”Kazimir i Karolina” Ateljea 212,”Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta,”Svrati reče čovek ili san o zavičaju”Narodnog pozorišta iz Užica i “Radni naslov Antigona”Zagrebačkog kazališta mladih.

 

Ovogodišnji festival ,koji se u čast 70 godina od oslobođenja od fašizma održava pod sloganom No pasaran,traje do 14.novembra .

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.