Počeo 12. Kustendorf (VIDEO)

MEĆAVNIK – Pod sloganom „Savršeno tuce“ na Mećavniku je sinoć počeo 12. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf. Do 16. januara biće prikazan 21 film koji će se boriti za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje, a gosti festivala biće mladi umetnici i velikani svetskog autorskog filma.

Festival je otvorio film Emira Kusturice „Pepe, jedan uzvišeni život“, dokumentarcac posvećen Hozeu Muhiki. Kusturica se na početku ovogodišnjeg 12. festivala zapitao gde je film danas u odnosu na zenit koji je dostizao 70-tih godina, verujući da će Kustendorf  ostati kao dokaz da se i danas životne utopije pretvaraju u realnost.

„I da su pamet mladih i starih sveto jedinstvo, a da će dobri filmovi biti vidljivi kao pobedničke zastave koje alo malo zaustavljaju naš pogled i ubrzavaju srca“, kazao je Kusturica.

Karkterišući ga kao jedinstvenu pojavu na filmu i glumca kojem nema ravnog u izražavanju emocija i lakoće pred kamerama Kusturica je nagrada za buduće filmove dodelio Slavku Štimcu. Njemu je ove godine posvećena Retrospektiva velikana.

„Svima nama je čast kada dobijemo ovako priznanje, ali je još veća čast kad je od čoveka iz struke. Kusturicu znam od mladićkih dana, iza nas je 38 godina saradnje, mnoge noći i dane proveli smo ispred i iza kamere. „Nagrada za buduće filmove“ meni je važna i andam se da ćemo ih još dosta snimiti, bar jedan zajedno“, rekao je Štimac.

Slogan festivala „Savršeno tuce“ nosi simboliku broja 12 pod kojim će biti dodeljeno Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za koji će se boriti 21 film. Dvanaesta godina za redom je, kako je rekao ministar kulture Vladan Vukosavljević, kako je ovaj festival prestonica filmske umetnosti u celom svetu.

„Kada bismo na globusu nacrtali putanje svih gostuju mi bismo tako nacrtali krvotok jedne kulture i umetnosti čije je srce sedam dana godišnje upravo na Mećavniku“, naveo je Vukosavljević.

Tokom festivalskih dana biće održani programi Savršene tendecije, Novi autori i Retrospektiva velikana, a radionicu će održati glumac Met Dilon. U muzičkom delu programa nastupaju Orkestar narodne muzike braća Advahov Valeriju i Kaskval & Kristi Traktor iz Moldavije, holandsko-sprski ansambl Jovan Pavlović i Marko Marković bas bend, grupa Kal i Bilja Krstić i Bistrik orkestar.

You may also like...