Počeo 11. Kustendorf (VIDEO)

MEĆAVNIK-Italijanski reditelj Paolo Sorentini otvorio je svečano 11. Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf .

Festival je otvorio film “Skver”,prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu reditelja Rubena Ostlunda,koji je takođe gost Kustendorfa.

Tema ovogodišnjeg Kustendorfa je pitanje da li je dobar sadržaj iz filma i bioskopa otišao na televiziju,odnosno u TV serije.Tim povodom gost Kustendorfa je italijanski reditelj Paolo Sorentino,koji je režirao i kontraverznu seriju “Mladi papa”,koja će se non stop prikazivati tokom trajanja festivala.

Paolu Sorentiniju je uručena i nagrada za buduće filmove Drvo života,a njemu i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku posvećena je ovogodišnja retrospektiva velikana.

„Ovo je prva nagrada koju sam dobio za celokupno delo. Očekujem još jednu u budućnosti, za drugu, predstojeću polovinu moje karijere. Srećan sam, ovde se osećam kao dete koje traži svoju realnost „,rekao je Sorentino.

U takmičarskom programu  11.Kustendorfa 21film mladih autora nadmetaće se za festivalske nagrade Zlatno,Srebrno i Bronzano jaje .

Autori filmova su iz Holandije,Kine,Libana,Rusije,Srbije,Crne Gore,Poljske ,Izraela,Egipta,Francuske,SAD,Hrvatske,Meksika,Filipina i Jordana,a njihovi filmovi su odabrani od 600 pristiglih na konkurs Kustendorfa.

Ovogodišnjim žirijem presedava producentkinja Rosa Atab,a članovi su profesori Vladimir Sudar i Serž Regur.

Nagradu “Vilko Filač” za najbolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

U muzičkom delu festivala na otvaranju su nastupili američki goitarista Geri Lukas i japanski bend Japalkan. Gosti Kustendorfa među prvima će moći da čuju i  numere sa novog albuma Emira Kusturica i No smoking orkestra,a nastupiće i Vlatko Stefanovski trio,francuski bend Barbo i Bajaga i instruktori.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Emir Kusturica više od tri decenije plete svoju pesmu kulture,filma,talenta i nadahnuća.

„Zahvaljujući Kusturičinom trudu Mećavnik postaje jedna velika košnica u kojoj se već 11 godina okupljaju vredne pčele iz celog sveta i mi smo srećni što proizvod njihovog rada možemo da konzumiramo“,istakao je Vukosavljević.

Kustendorf traje do 21. januara,a održava se u organizaciji produkcijske kuće Rasta internešnel i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije,Mećavnik grada i TNSO.

You may also like...