Počelo merenje koncentracije polena

ZLATIBOR – Merenje se obavlja praćenjem koncentracije polena na teritoriji Opštine Čajetina, a merno mesto je na Zlatiboru.

Prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine u peridu od 11. do 17. maja na području koje pokriva merno mesto na Zlatiboru, aktivni su bili poleni 13 biljnih vrsta: javora, breze, graba, leske, jasena, oraha, četinara bokvice, trave, hrasta, vrbe, čempresa, koprive i bukve.

Koncentracije polena ovih biljnih vrsta uglavnom su bile veoma niske i nisu mogle izazvati alergijske reakcije osim kod veoma osetljivih osoba. Tri biljne vrste: četinari, čempresi i javor emitovale su veće količine polena, pa su njihove koncentracije polena povremeno prelazile u zone umerno visoke i visoke koncentracije polena, mogle su izazvati reakcije kod osoba alergičnih na ove polene.

polen tabela
Foto Zlatiborpress

„Zlatiborski semafor“ u prethodnom periodu registrovao je najveće vrednosti polena borova i jela, koji nisu veliki alergeni, što je povoljno za pčele koje sakupljaju polene za med od ovih vrsta četinara.

Izvor: Zlatiborpress

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.