Počelo Licidersko srce (VIDEO)

 

UŽICE -Jubilarni deseti Međunarodni dečji festival  foklora Licidersko srce počeo je večeras u Užicu,uz učešće 1300 mališana iz 13 zemalja sveta.

Ceremoniji otvaranja na užičkom Trgu partizana predhodio je svečani defile učesnika iz Kine,Rusije,Turske,Makedonije,Poljske ,Bugarske,Slovenije,Slovačke,Republike Srpske ,Srbije i po prvi put iz Kolumbije,Egipta i Letonije.

Po rečima Ivane Cvetković iz Organizacionog odbora festivala ove godine festival je okupio rekordan broj dece zahvaljujući dobrom ođeku festivala u svetu.

„U proteklih 10 godina Licidersko srce okupilo je 8000 mališana iz 36 zemalja sveta i postao je jedan od prestižnih festivala  u kalendaru događaja koji promovišu dečje folklorno stvaralaštvo.A kulturno nasleđe svakog naroda ,u kome folklor zauzima važno mesto,jer nas podseća na naše korene je najbolja osnova za upoznavanje,razmenu iskustva i izgradnju mostova prijateljstva i rayumevanja“,rekla je Cvetkovićeva.

Festival traje do 19.avgusta,a pored koncerata u Užicu,Višegradu i na Zlatiboru,održaće se u folklorne radionice,edukativne tribine na kojima se mladi upoznaju sa folklornim nasleđem različitih podneblja,kao i izložbe narodnih nošnji zemalja učesnica i „Decenija Liciderskog srca“.

Festival i ove godine ima humanitarni karakter,a novcem od prodaje liciderskih srca do sada je pomognuto decikojoj je to bilo potrebno   u Beogradu,Užicu i Višegradu.

Licidersko srce se održava u organizaciji Udruženja građana Era iz Užica,pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,a uz podršku grada Užica,Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i Turističke organizacije Zlatibor.

You may also like...