Počeli radovi na rekonstrukciji GKC-a (VIDEO)

UŽICE – Počeli su radovi na rekonstrukciji gornje sale Gradskog kulturnog centra, koji se obavljaju u okviru projekta „Užice prestonica kulture 2024“.

Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, prilikom obilaska radova, rekla je da očekuje da će rokovi biti ispoštovani i da će svi radovi biti završeni do februara sledeće godine, kada će grad dobiti novu multifunkcionalnu salu.

“Velika sala Gradskog kulturnog centra će biti u potpunosti rekonstruisana. Biće izvedenii građevinski radovi kao i mašinski elektro radovi i radovi na  ventilaciji i grejanju. Na kraju kada se završi ova rekonstrukcija Gradski kulturni centar će preći na sistem daljinskog grejanja, što tačno znači da će biti priključeni na kotlanicu Lipa, koja kao energent koristi gas. Radovi su vredni negde oko 70 miliona dinara i po ugovoru treba da budu završeni do februara sledeće godine. Istovremeno sa ovim radovima teku radovi na izgradnji lifta za osobe sa invaliditetom, kako bi oni imali pristup kako velikoj sali GKC-a, tako i Konačištu,  koje se nalazi u ovom objektu. Sve su ovo neki prvi početni radovi koje ćemo raditi u toku ove godine. Ono što nas očekuje u toku sledeće godine je da u prostoru stare streljane će biti izgrađen Dečiji kulturni centar i Galerija keramike. Mi smo urbanistički projekat izradili on je usvojen. Projektno tehnička dokumentacija za taj objekat je pri kraju, nakon toga ćemo pristupiti izdavanu građevinske dozvole i očekujemo početak radova sledeće godine sa početkom građevinskezone. U okviru projekta svakako smo raspisali i javni poziv za zamenu stolarije u objektu Narodnog muzeja za prostor u kome će biti stalna postavka “Užice kroz vekove”. Projekat “Grad Užice prestonice kulture” podrazumeva još niz infrastrukturnih projekata koji će biti realizovani u toku naredne godine, a to je rekonstrukcija kuće  akademskog slikara Mihaila Milovanovića u Ribaševini,  potom legat Ljubomira Simovića u Narodnoj biblioteci, zatim jedno naselje u Mokroj gori, to je Dinarsko- ribarsko naselje. Uradićemo stazu svetlosti u klisuri reke Đetinje. Naravno da sledeća 2024. Godina, u okviru ovog projekta, podrazumeva ne samo ove infrastrukturne radove, već niz drugih programskih kulturnih sadržaja, novih kulturnih sadržaja, događaja i manifestacija kojima ćemo mi obeležiti u našem gradu. Moram da kažem da smo ovom projektu pristupili jako odgovorno i da ćemo ispoštovati sve ono što je u okviru ovog projekta, kako sve ove infrastrukturne radove tako naravno i programske sadržaje. Sigurna sam da ćemo u potpunosti odgovoriti tituli koji smo dobiliMinistarstvo kulture”, rekla je gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević.

Direktor Gradskog kulturnog centra Užice, Filip Baralić, kaže da će ova ustanova potpuno drugačije izgledati nakon rekonstrukcije.

“Ja ne mogu dovoljno da naglasim značaj ovih radova, jer kada se oni zvedu početkom marta, mi ćemo imati jednu savremenu, veliku salu, koncertnu dvoranu, koja će imati klimu, grejanje, novu scenu, ta neka tehnička rešenja, kojima ćemo mi unaprediti naš rad. Takođe još neke dodatne stvari u projektu koje ćemo  iimati u ponudi. Kroz projekat će se raditi i rekonstrukcija studija, dakle imaćemo gluvu sobu. Pružaćemo i tu jednu uslugu, dakle jedan prostor gde će ljudi moći ne samo da probaju, već i da snimaju. Svi ovi radovi u okviru projekta “Užice prestonica kulture 2024. godine” transformisaće naš Gradski kulturni centar. Mi ćemo imati jedan prostor kojim ćemo stvarno moći da se ponosimo pogotovu Dečiji kulturni centar, koji posle Beograda i Niša, mislim da ima samo Užice. Sa ovim liftom ćemo biti potpuno inkluzivni, bićemo otvoren i našim programima i moćiće da prisustvuju svi naši sugradjani. Upravo je u toku Festival fantastike, to je jedan od programa koji mi radimo u susret prestonici kulture. Sa ovim programom i festivalom stripa i sa programom  Dečji kulturni centar i još nekim drugim mi učestvujemo u mnogo veem obimu sledeće godine. Ove godine to radimo kao pilot priču, da steknemo iskustva, koja ćemo u narednoj godini primenjivati. mislim da je zaista Gradski kulturni centar ovim projektom dosta dobio i da ćeu najboljem mogućem smislu biti neprepoznatljiv u odnosu na ono kako je bilo pre ovog projekta i ono što će biti posle”, rekao je direktor Gradskog kulturnog centra, Filip Baralić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.