Počeli radovi na početnoj stanici Gold gondole (VIDEO)

ZLATIBOR – Prvomajski praznik na Zlatiboru obeležen je i izlivanjem betona u temelje početne stanice Gold gondole u blizini zlatiborske pijace.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović poručio je vlasti u Srbiji da poštuju Ustav i Zakon, ne odugovlače u izdavanju ostalih dozvola, ne sprečavaju opšti interes i ne prave štetu Srbiji, Čajtincima, turistima i investorima.

„Ovo je poslednje upozorenje opštine Čajetina i Zlatiboraca da nam do Vidovdana donesu dozvolu, jer mi nećemo odlaziti za Beograd do Dana opštine Čajetina koji je 30. juna. Naša je želja da do tog dana dobijemo sve dozvole kako ne bi ulazili u probleme sa ljudima koji vrše vlast u ime Srpske napredne stranke, a ne u ime državnih institucija. Ako nas budu primorali, mi ćemo doći u Beograd da zatražimo dozvolu i uspostavimo narodnu vlast“, rekao je Stamatović.

Direktorka JP Gold gondole Bojana Božanić podsetila je da se sa izgradnjom gondole krenulo od kraja, jer je dozvola dobijena prvo za poslednju stanicu koja je završena na Torniku.

„Opština Čajetina ima rešene imovinsko-pravne odnose na celoj trasi gondole, međutim, videćemo da li će određene pravne zavrzlame, koje nemaju veze sa opštinom, već isključivo sa državom, biti prepreka i da završimo gondolu“, rekla je Božanićeva.

Ona smatra da ministarstvo koje izdaje građevinsku dozvolu može da uzme u obzir već rešene imovinsko-pravne odnose i da izda sve što bi bio potrebno da bi se gondola i završila.

„Rok za završetak radova na početnoj stanici  je 11. jun. Planiramo da radove nastavimo podizanjem 36 stubova do vrha Tornika“, dodala je Božanićeva.

Gold Gondola će biti najduža na svetu, duga devet kilometara, imaće jednu međustanicu i 55 kabina sa po deset sedišnih mesta. Putovanje će trajati oko 25 minuta.

„Ima li šta lepše od gondole koja će voziti devet kilometara, a 25 minuta će trajati to uživanje? Kućno je vaspitanje podržati ovako nešto lepo i korisno što će privući turiste na Zlatibor da postane još zlatniji, bogatiji i lepši. Ja sam predložio opštini Čajetina da se samo malo ubrza ta vožnja, pa da traje tačno 24 minuta“, rekao je u svom duhu autor emisije „24 minuta“ Zoran Kesić.

Gondola bi prema najavama, a uprkos problemima u izdavanju dozvola za njenu gradnju, mogla biti gotova do kraja godine.

„Gondola bi, kao nova atrakcija koja će Zlatibor odvesti korak dalje na svetskoj turističkoj mapi, omogućila ostavarivanje našeg cilja u narednih sedam do deset godina, da imamo milion turista i deset miliona noćenja“, zaključila je Božanićeva.

 

You may also like...