Počela sanacija zgrade biblioteke i muzeja u Novoj Varoši

NOVA VAROŠ-Počeli su radovi na sanaciji zgrade biblioteke i Zavičajnog muzeja u centru Nove Varoši . Rok za završetak je dva meseca, a radove vredne oko 6,7 miliona dinara finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i lokalna samouprava.

-Država projekat podržava sa 4.000.000 dinara, dok je preostalih 2,7 miliona dinara obezbeđeno iz opštinskog budžeta .U okviru rekonstrukcije zgrade nekadašnje kajmakamije predviđena je sanacija kompletne fasade, zamena oluka i dela stolarije „,kaže Marijana Đokić, koordinatorka Projekta .

foto.varoske novine

Đokić za „Varoške novine“ dodaje da su za realizaciju ove investicije opština i biblioteka ispunili sve kriterijume i obezbedili preduslove za realizaciju posla, među kojima su ključni saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Republičke direkcije za imovinu.

Inače, zgrada je u protekle dve decenije više puta sanirana. Najobimniji radovi na rekonstrukciji ovog objekta urađeni su tokom 2002. godine, sredstvima Evropske unije. U maju 2017. Ministarstvo kulture i opština Nova Varoš su sa oko 6.000.000 dinara finansirali radove na zameni krova, potkrovlja i tavanskog prostora zgrade matične Biblioteke, čime je zaštićen knjižni fond od preko 40.000 primeraka, godinama pre toga ugrožen zbog prokišnjavanja krovnog pokrivača.

Biblioteka „Jovan Tomić“ kao samostalna ustanova deluje od početka oktobra 2003.godine, a mesec dana kasnije smeštena je u zgradu u Karađorđevoj ulici u centru grada. U prizemlju zgrade je 2012. otvoren i Zavičajni muzej, kao odeljenje Narodnog muzeja Užice. Zgrada je inače, sagrađena davne 1908. godine za potrebe državne uprave tadašnjeg Otomanskog carstva. Kao vredan spomenik narodnog graditeljstva nalazi se pod zaštitom države i jedan je od najlepših arhitektonskih zdanja u ovom delu Srbije.

Varoške novine

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.