Počela sanacija deponije Stanjevina

PRIJEPOLJE – Počela je sanacija i rekultivacija zatvorene deponije Stanjevina u Prijepolju, na magistralnom putu ka Crnoj Gori. Sanacija četiri decenije eksploatisane deponije treba da bude završena za 80 dana, a radove sa 34 miliona dinara finansira lokalna samouprava.

Nekoliko metara visoka brda smeća na površini od 2,5 hektara na desnoj obali Lima, uskoro će biti delimično uklonjena, prikupljena i posuta sa gotovo 10.000 kubika zemljom, a prostor oko njih, pošumljen zimzelenim rastinjem.

“Trenutno radimo na premeštanju otpada i uvođenja u granice novog tela deponije. Nakon toga ćemo početi sa nasipanjem materijala za degasaciju i zatrpavanje tela deponije”, navodi inženjer gradilišta Edib Hurić.

Po završetku sanacije, “Srbijavode” počinju izgradnju 400 metara dugog potpornog zida kako bi se sprečilo potkopavanje tela deponije i obrušavanje smeća u Lim.

Do krajnjeg cilja izgradnje transfer stanice, oko 1.000 tona prijepoljskog smeća mesečno, odlaže se na pribojskoj, takođe privremenoj deponiji.

“Podelili smo održavanje deponije u Draglićima, odnosno u Priboju, tako što mi pola godine održavamo, a onda po tri meseca opštine Priboj i Nova Varoš,  i moramo proširiti postojeću deponiju da bi nam bilo dok ne napravimo transfer stanicu na Banjici”, navodi direktor JKP Lim Dževad Beganović.

Vladimir Babić, predsednik Opštine Prijepolje, ukazuje na to da se uporedo sa ovim projektom radi na izgradi stanice na Banjici, kao reciklažne stanice i reciklažnog dvorišta.

“Međutim, krajnja destinacija našeg otpada treba da bude deponija Duboko, gde su, opet uz pomoć ministarstva, uložena ogromna sredstva da se proširi telo deponije i da se ona opremi kako bi mogla da prihvati regionalni otpad”, dodaje Babić.

Uz podršku građana, pre svega kroz primarnu selekciju, ovde će uskoro u novom i po žitelje bezbednijem okruženju, lakše prevaliti put do pravilnog odlaganja smeća.

Izvor: PP Media

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.