Počela rekonstrukcija pruge Požega – Kraljevo

POŽEGA – Počeli su radovi na sanaciji 650 metara pruge Požega-Kraljevo u mestu Gugalj, blizu Jelen Dola.

Generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ Miroljub Jevtić izjavio je da se rekonstruiše glavni prolazni kolosek i da će se time ograničena brzina od 50 kilometara na sat podići na 100.

„Radovi će iznositi oko 3,5 miliona dinara, što je mnogo manje nego da smo raspisivali tender i angažovali druge izvođače da rade. Čim počne lepo vreme pristupićemo i sanaciji krova na stanici Dragačevo, a vrednost tih radova je 1,5 miliona dinara“ naveo je Jevtić.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je prilikom obilaska radova rekla da su oni važni kao primer drugačijeg poslovanja železnice koja danas sospstvenim sredstvima izvodi radove i koristi mašine koje su pre pet-šest godina stajale ili ih koristile druge kompanije.

„Naš cilj je da vratimo železnicu na mesto koje joj pripada, da vratimo i privučemo putnike, ali i one koji će je koristiti kao vid transporta. Železnicu čekaju velika investiciona ulaganja, ali je to veoma bitno za razvoj naše zemlje“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona jе navela i da su u toku priprеmе za nastavak rеkonstrukcijе barskе prugе i prеcizirala da ćе sе ovе godinе raditi projеktno-tеhnička dokumеntacija, a slеdеćе godinе bi mogli počеti radovi.

“Barska pruga, odnosno žеlеznički Koridor 11, zajеdno sa modеrnizacijom prеostalih dеonica na žеlеzničkom Koridoru 10, prеdstavljaju prioritеt kad jе žеlеznica u pitanju”, zaključila jе Mihajlovićеva.

You may also like...