U Mačkatu počela Pršutijada (video)

MAČKAT-U zlatiborskom selu Mačkat danas je počeo 15.Sajam suvomesnatih proizvoda, poznatiji kao Pršutijada i trajaće do 11. januara.

Od 18 izlagača tradicionalnih zlatiborskih suvomesnatih proizvoda stručni žiri je Radu Šopaloviću  iz Mačkata dodelio nagrade za najbolju goveđu i svinjsku pršutu.

U poredici Šopalović svi se bave ovom proizvodnjom godinama unazad,kaže Rade.

 “Tajna kvalitetne pršute je u poštovanju celog procesa od kvalitetnog mesa ,preko soljenja i sušenja “,kaže Šopalović .

 

Ružica Stojanović iz Mačkata nagrađena je za najbolju kobasicu i ovčju stelju. Ovo joj kaže ,nisu prve nagrade,ali je svaka motiv da i dalje pravi kvalitetnu robu kako bi ih osvajala.

“Rešila sam da ostanem da živim na selu i da se bavim proizvodnjom suvomesnatih proizvoda.Svaki dan ih prodajem na užičkoj pijaci,a kada dođem kući u Mačkat pomažem porodici u proizvodnji,solim pršutu,pravim čvarke i kobasice”,kaže mlada Staojanovićka.

 

Milija Brković iz Kačera ove godine na Pršutijadi ima po oceni žirija najbolju ovčju pršutu i slaninu.

Otvarajući 15.Pršutijadu predsednik opštine Milan Stamatović istakao je da je ova manifestacija značajna za očuvanje i unapređenje tradicije pravljenja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda i najavio stvaranje boljih sajamskih uslova.

“Ove godine počinjemo izgradnju multifunkcionalne sale za potrebe sajma,koju će tokom godine koristiti i osnovna škola u Mačkatu.Angažovaćemo se i u pomoći proizvođačima da unaprede i zaštite svoju proizvodnju i da ih plasiraju na tržište Rusije”, rekao je Stamatović.

 

Opština Čajetina je pored organizacije ,ove godine uz kompaniju Zlatiborac i generalni sponzor Pršutijade.

 

 

Svi posetioci Pršutijade tokom vikenda pršutu mogu kupiti po ceni od 1300 do 1800 dinara ,a kobasicu za 900 dinara po kilogramu.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.