Počela obnova Starog grada (VIDEO)

UŽICE-Posle 150 godina od kada je užički srednjovekovni  Stari grad miniran i srušen posle odlaska Turaka,danas je ,na 690 rođendan grada Užica, svečano započeta njegova rekonstrukcija .

Prema rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića u narednih godinu dana radiće se fazno,a krenulo se od obnove gornjeg grada i Citadele.

„U prvoj fazi podići će se kula,kazamat i izvršiti rekonstrukcija citadele.Vrednost ovih radova je 32 miliona dinara,od čega je Ministarstvo trgovine obezbedilo 22 ,a grad 10 miliona dinara.Po planu ovi radovi će biti završeni na proleće,kada treba da se završi i konzervacija srednjeg i dela donjeg grada i izgradi ulazna kapija.Za tu drugu fazu vrednost radova je 11 miliona dinara,od čega  su  8 miliona sredstva Ministarstva kulture,a 3 miliona dinara je planirano gradskim budžetom“,rekao je Petković na otpočinjanju radova.

Užički gradonačelnik je naveo da je za narednu godinu planirana i konzervacija donjeg grada, sredstvima ambasade SAD-a od 9 miliona dinara i 4 miliona grada Užica .

U planu je i izgradnja pešačkog mosta ,dugog 113 metara,koji će povezati Stari grad sa magistralnim putem Užice-Zlatibor i učiniti ovaj lokalitet još dostupniji turistima.

Početku radova na rekonstrukciji citadele užičkog Starog grada prisustvovao je i generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković ,koji je istakao da je ovo više od projekta decenije,koji će od Užica ,koje je sada uglavnom tačka na putu od Beograda do Zlatibora ili mora,napraviti interesantnu turističku destinaciju i omogućiti turistima da ovaj grad upoznaju od mesta njegovog nastanka ,Starog grada.

„Realizacijom ovog projekta otvoriće se i nova radna mesta,uposliti mladi ljudi.Autoput je sve bliži Užicu,što otvara nove perspektive,ne samo u turizmu,već i u privlačenju investitora.Realnost je da više niko ne može da kritikuje da se u zemlji ništa ne radi.Radi se dosta na svim poljima,kao i na razvoju turističke ponude obnavljanjem starih gradova,ulaganjem u kulturnu baštinu“,naglasio je Selaković.

Pomoćnik ministra kulture Dejan Masliković  istakao je da je Srbija prebogata kulturnim nasleđem i da se poslednjih godina ,obnovom velikih i značajnih gradova Golubačke tvrđave,Bača i sada Starog grada u Užicu ,ispravlja nepravda kojom su  godinama naša srednjovekovna kultura i istorija bile u drugom planu.

„Ministarstvo kulture u okviru svoje strategije planira obnovu skoro svih gradova koji mogu da se obnove i za koje postoji dokumentacija.To su projekti koji će otvoriti nova radna mesta,dovesti turiste u Srbiju i predstaviti našu kulturu kao značajan deo evropske i svetske kulture“,rekao je Masliković.

Arheolog Marko Popović podsetio je da je Stari grad u Užicu iz druge polovine 14 veka i da je pripadao Nikoli Altomanoviću.

„Srećna je okolnost što užički Stari grad ima dosta sačuvane dokumentacije iz 1737. godine, kada je još uvek bio neporušen,koja se čuva u Beču.Mi posedujemo sve te planove i oni su osnova za sve radove koje ćemo imati na Starom gradu“,istakao je Popović prilikom početka rekonstrukcije Starog grada u Užicu.

You may also like...