Počela konzervacija zidina Starog grada (video)

UŽICE-Danas su počeli radovi  na konzervaciji tvrđave  Stari  grad  za koje je Ministarstvo kulture ove godine opredelilo 5,7 miliona dinara. Reč je o konzervaciji i delimičnoj rekonstrukciji gornjeg i srednjeg grada.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković istakao je da je zbog obimnosti posla vezanog za konzervaciju i rekonstrukciju Starog grada celokupan projekat podenjen u tri faze: prva  je konzervacija gornjeg i jednog dela srednjeg grada, druga faza obuhvata radove na srednjem gradu i ulasku na Stari grad, a poslednja treća faza obuhvata radove na Vodenoj kuli. Predviđena vrednost radova u sve tri faze je oko 70 miliona dinara.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture je 1983. godine radio na konzervaciji ovih zidina, ti radovi su trajali do 80-ih godina i ovi radovi koje danas započinjemo su nastavak i revizija tih radova“, rekao je Petković i dodao da je cilj da se zidine koje su pod uticajem vremena i ljudi došle u stanje u kojem jesu, kozervišu i da ovaj deo Starog grada postane siguran za posetioce.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika Kraljevo Ivan Milunović naglasio je da je ovaj projekat jedan od prioritetnih i da je jako značajan sa aspekta zaštite nacionalne kulture.

„Zavod za zaštitu spomenika kulture je prošle i ove godine stavio na svoju listu prioriteta užičku tvrđavu kao projekat koji je najznačajniji za teritoriju koju naš Zavod pokriva, teritoriju 25 opština, a u smislu povezivanja kulture i turizma. Taj značaj prepoznalo je i rukovodstvo Grada Užica, koje je pokrenulo inicijativu da se konzervira užički Stari grad. Obzirom da je ovaj projekat veoma značajan sa aspekta nacionalne kulture aplicirali smo kod Ministarstva kulture prošle godine tražeći finansijska sredstva za njegovu realizaciju. Ministarstvo je odvojilo 5,7 miliona dinara za ove radove, što su značajna sredstva, i statistički gledano, to su najveća sredstva koje je dobio jedan projekat na našoj teritoriji. Prilagodili smo taj iznos sredstava radovima koji mogu biti izvedeni a koji su najznačajniji u ovom momentu i bazirali smo se na radove na srednjem i gornjem gradu“ , rekao je Milunović i dodao da je iznos koji je dobijen ove godine dovoljan za početak i da se nada da će i sledeće godine biti dobijena sredstva za nastavak radova obzirom da se radi o višegodišnjem projektu

Gradonačelnik Tihomir Petković se zahvalio  Zavodu što je jedan od prioriteta njegovog rada konzervacija Starog grada i podsetio da će uz pomoć Emira Kusturice i arhitekte Branislava Mitrovića grad Užice dobiti idejni projekat obnove i dodatnog turističkog sadržaja, muzej, restorani, kafići.

„Osim ovog posla koji se tiče strogo zidina Starog grada gradsko rukovodstvo nastavlja sa aktivnostima na osmišljavanju dodatnih turističkih sadržaja na Starom gradu. Zajedno sa profesorom Emirom Kusturicom i našim poznatim akademikom i arhitektom, profesorom Branislavom Mitrovićem ubrazano radimo na tome, i već sledeće nedelje imamo sastanak sa profesorom Mitrovićem i nadam se da ćemo do kraja godine imati idejno rešenje, kako bi ušli u izradu projekta na osnovu koga ćemo na više mesta aplicirati za potrebna sredstva“ , rekao je Petković.

Rok za završetak  danas započetih radova na konzervaciji zidina je 120 kalendarskih dana.

You may also like...