Počela izgradnja još 20 stanova za izbeglice u Sevojnu (VIDEO)

SEVOJNO –Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić prisustvovao je danas početku radova na izgradnji 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Sevojnu u okviru Regionalnog stambenog programa.

Dačić je istakao da je zahvaljujući realizaciji ovog programa Srbija jedno veliko gradilište i da se nada da će do kraja godine mnogi radovi biti završeni i izbegla lica dobiti svoj dugoočekivani krov nad glavom.

“To pokazuje da Srbija nikad ne zaboravlja one koji joj se obrate za podršku.Zato želim da zahvalim Vladi Srbije i svim nadležnim institucijama,ali i svim međunarodnim organizacijama i bilateralnim donatorima koji su prepoznali značaj Programa i pomogli mu da zaživi”,rekao je Dačić.

Izgradnja stanova u Sevojnu deo je potprojekta 4,koji je vredan više od 13 miliona evra i predviđa ukupno 661 stambeno rešenje u 13 lokalnih samouprava, u okviru izgradnje 30 montažnih kuća,261 stana,300 paketa građevinskog materijala i 129 seoskih kuća.

Gradilišta su već otvorena u Golubincima,Zrenjaninu,Brusu,Boru,Arilju,Negotinu,Temerinu,Kladovu,Loznici i danas Sevojnu.Rok za završetak radova je do kraja godine.

Dačić je naglasio da važnu ulogu u ostvarivanju ovog Programa imaju jedinice lokalne samouprave,koje su pokazale spremnost i inicijativu da učestvuju .Što je ,po Dačićevim rečima,posebno važno kada se ima u vidu da se većina izbeglih lica odlučila za trajnu integraciju u Republici Srbiji,jer nisu u mogućnosti da u potpunosti ostvare svoja prava u državama porekla.

“Dosadašnja saradnja sa državama partnerima u realizaciji Programa predstavlja značajnu prekretnicu u odnosima u regionu,ali na tom putu sve države moraju pođednako ispunjavati svoje obaveze u pogledu trajnih rešenja za izbeglice.Prevazilaženje ovih otvorenih pitanja je od suštinske važnosti,jer samo njihovim rešavanjem možemo da zacelimo stare,ali još žive rane i krenemo na put napretka i saradnje.Taj put saradnje će biti koristan svim državama i dovešće do ispisivanja novih stranica istorije”,naglasio je Dačić.

Dačić je poručio da je cilj da posle realizacije Regionalnog stambenog programa u Srbiji više nema onih koji imaju status izbeglih lica.

Državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Bojan Stević izjavio je  da 127 gradilišta u Srbiji na kojima se grade stanovi za izbeglice ,pokazatelj pozitivnog stava lokalnih samouprava na rešavanju pitanja zbrinjavanja izbeglica koje žive u tim gradovima i opštinama.

“Do kraja godine nijedna izbeglička porodica neće imati podstanarski život,već će biti zbrinuta onako kako nalažu propisi,obaveze i elementarni uslovi života”,istakao je Stević koji je  danas prisustvovao početku radova na izgradnji 20 stanova za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske  u Sevojnu .

“Užice je jedan od prvih gradova koji se uključio u rešavanje pitanja stambenog zbrinjavanja izbeglica ,kojih u ovom gradu ima 2300 ”,rekao je Stević.

Po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića do sada su urađene dve stambene zgrade u kojima su stanove dobile 34 izbegličke porodice,dok su 32 porodice dobile građevinski materijal da samostalno reše svoje stambeno pitanje

Vrednost izgradnje novih 20 stanova je 410.000 evra,a finansijska sredstva obezbeđena su najvećim delom iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa,u kom je glavni donator Evropska unija.

 

 

 

 

You may also like...