Počela izborna tišina od ponoći

UŽICE – Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu posredstvom medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.

glasacka kutijaIzborna tišina počela u ponoć, do kada su stranke i koalicije, koje učestvuju na izborima 24. aprila, mogle da se bave predizbornim aktivnostima.
Predizborna tišina trajaće do zatvaranja biračkih mesta, u nedelju 24. aprila u 20 časova, a tokom ta tri dana učesnici u izbornoj kampanji ne mogu posredstvom medija slati političke poruke i objavljivati svoje programe.
Tokom tog perioda zabranjeni su izborna propaganda preko sredstava javnog informisanja, održavanje javnih skupova i objavljivanje procena izbornih rezultata, slanje poruka biračima i postavljanje propagandnog materijala stranaka na udaljenosti manjoj od 50 metara od biračkog mesta.
Na predstojećim parlamentarnim izborima će se nadmetati 20 lista, na kojima je ukupno 3.270 kandidata.
Prema Rokovniku za vršenje izbornih radnji, utvrđivanje rezultata glasanja na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) predviđeno je najkasnije u ponedeljak, 25. aprila u 14 sati, dok je rok da RIK utvrdi rezultate glasanja i objavi ih u „Službenom glasniku“ najkasnije do 28. aprila u 20 sati.
Dodela mandata novim poslanicima je predviđena u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora.
Zakon kaže da je Skupština Srbije konstituisana potvrđivanjem mandata dve trećine poslanika, a da se na prvoj sednici, pored potvrđivanja mandata, još biraju predsednik i potpredsednici i da se imenuje generalni sekretar.
Nakon toga sledi proces formiranja Vlade, koju bira Narodna skupština na predlog kandidata za predsednika Vlade.
Najviši pravni akt zemlje predviđa raspuštanje Skupštine Srbije ako u roku od 90 dana od dana konstituisanja ne izabere Vladu. Narodna skupština ima 250 poslanika, koji se biraju na četiri godine.
Za predstojeće izbore biće štampano 6.771.497 glasačkih listića. Glasački listići za parlamentarne izbore biće led sive boje, a kontrolni listić za proveru ispravnosti glasačke kutije prljavo roze.
Građani će pravo glasa moći da iskroiste na ukupno 8.378 biračkih mesta, od kojih će 29 biti unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, a 38 u inostranstvu.
Izvor:Agencija

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.